PUBLICITÉ

Is het misschien multiple sclerose?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 01/08/2011 - 15h10
-A +A

Multiple sclerose  is een aandoening van het zenuwstelsel waarvan de eerste tekenen vaak moeilijk te herkennen zijn. De symptomen zijn heel uiteenlopend en kunnen heel hinderlijk maar ook discreet zijn. Soms ontwikkelen ze zich snel, soms langzaam. Een kort overzicht van de meest voorkomende van multiple sclerose.

PUB

De eerste symptomen van multiple sclerose zijn heel divers en een groot deel ervan verdwijnt vaak vanzelf na enkele dagen. Dat maakt het moeilijk om de ziekte te herkennen. Sommige zijn ook erg hinderlijk en andere discreet waardoor de patiënt  geen behoefte heeft om naar een arts te stappen…

 

Wazig zicht

Onscherp zicht of ‘koffiedik’ in het centrale gezichtsveld, gekoppeld aan pijn bij het bewegen van het oog zijn de eerste symptomen van optische neuritis, een ontsteking van de oogzenuw. Deze tekenen kunnen heel snel opkomen, soms al in enkele uren. Optische neuritis is een veel voorkomend symptoom van multiple sclerose . In 20% van de gevallen is dit het eerste teken van de ziekte en in bijna 75% van de gevallen treedt het ergens in de loop van het ziekteproces op.

Andere visuele symptomen die gepaard gaan met multiple sclerose zijn dubbel zien (doordat beide gezichtsassen niet meer op een fixeerpunt kunnen gebracht worden en de beelden elkaar niet meer overlappen)  en een trillend of dansend beeld (doordat de blik zich niet goed kan fixeren).

 

Tintelingen in de benen

Myelitis of een ontsteking van het ruggenmerg leidt tot allerlei soorten symptomen zoals tintelingen die van de voeten naar de benen opstijgen, stramme handen en gewrichten (alsof ze vastgeklemd zitten), doof gevoel in de voeten, een – onaangenaam – gevoel alsof er water langs de benen sijpelt, maar ook een branderig gevoel of een gevoel alsof er een elektrische stroom door de handen en benen loopt.

Ook myelitis is een vaak voorkomend symptoom van multiple sclerose. In 25% van de gevallen is dit het eerste teken en in meer dan 75% van de gevallen treedt de aandoening in de verdere loop van het ziekteproces op.

Ook het zogenoemde teken van Lhermite moet hier worden vermeld. Dat is het gevoel alsof er een soort elektrische schok door de ledematen gaat bij het naar voren buigen van de nek.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 01/08/2011 - 15h10
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Multiple sclerose: te veel verkeerde ideeën Gepubliceerd op 21/04/2015 - 12h06

Multiple sclerose is geen zeldzame ziekte: ze treft in België meer dan 12.000 mensen. Maar multiple sclerose is ook een complexe en... te weinig bekende ziekte, zoals aangetoond door een recent onderzoek, dat in België uitgevoerd werd bij gelegenheid...

De symptomen van multiple sclerose Gepubliceerd op 28/09/2012 - 11h02

Multiple sclerose is een aandoening die jongvolwassenen treft. De ziekte evolueert traag en onvoorspelbaar, en na een aantal jaren wordt ze de oorzaak van neurologische handicaps. Hoe kan men de aandoening herkennen? Welke zijn de eerste symptomen va...

Multiple sclerose: hoe zit het met de behandeling? Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

Multiple sclerose is een neurologische aandoening die niet zo zeldzaam voorkomt en die bij jongvolwassenen de belangrijkste oorzaak is van neurologische handicap. De evolutie van multiple sclerose is moeilijk te voorspellen en dat maakt het juist zo...

Meer artikels