PUBLICITÉ

Is er een ideale leeftijd om het ouderlijk huis te verlaten?

Gepubliceerd door Claire Argouarc'h, bewerkt door D. Pickman op 23/07/2002 - 00h00
-A +A

Adolescenten dromen ervan het ouderlijk huis te verlaten en de meesten wachten met ongeduld om totaal onafhankelijk hun eigen leven te kunnen leiden. Maar als de hogere studies beginnen of het eerste werk zich aandient, zijn ze niet meer zo gehaast om het comfortabele gezinsnest te verlaten. Wanneer moet men dan het ouderlijk huis verlaten?

PUB

Alsmaar later

Het is een feit dat adolescenten alsmaar langer bij hun ouders blijven. Daarvoor zijn er verschillende redenen: langere studies, hogere huur, werkloosheid, maar ook vrijere opvoeding, minder sociale druk, enz. En als adolescenten het ouderlijk huis niet verlaten, is dat ook omdat niets hen daartoe aanzet! Maar is er wel een ideale leeftijd om te vertrekken? Volgens Stéphane Clerget, psychiater gespecialiseerd in de problematiek van adolescenten: "Er is vooreerst de minimumleeftijd van 18 jaar, dat is de leeftijd waarop men wettelijk volwassen wordt, ook al kan men in geval van een ernstig conflict met de ouders de meerderjarigheid aanvragen op de leeftijd van 16 jaar." Maar uiteindelijk is er geen ideale leeftijd. Er bestaat wel een ogenblik waarop men moet vertrekken...

HET moment respecteren

Het is uiteraard moeilijk het ouderlijk nest te verlaten, te breken met de gewoonten van het gezin, een kruis te maken over zijn kinderjaren. En als het moment aangebroken is om op eigen benen te gaan staan, kan dat toch enigszins beangstigend zijn. Maar Stéphane Clerget betoogt terecht dat "het zeer moeilijk is volwassen te worden als men zijn ouders niet verlaat". En om groot te worden, heeft men werkelijk geen keuze! Als de adolescent meerderjarig is en materieel onafhankelijk, d.w.z. als de adolescent financieel zijn eigen boontjes kan doppen of als zijn ouders hem financieel kunnen steunen, is het tijd om het ouderlijk huis te verlaten", besluit de specialist.

Een beslissing die iedereen zal nemen afhankelijk van zijn eigen geschiedenis en levensloop...

Gepubliceerd door Claire Argouarc'h, bewerkt door D. Pickman op 23/07/2002 - 00h00 , Psychonet production. Adolescents, la crise nécessaire, Stéphane Clerget, Fayard 2000. L'adolescence, réponses à 100 questions, Philippe Jeammet, Solar 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waarom begint de adolescentie alsmaar vroeger? Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Ouders kunnen soms moeilijk begrijpen waarom hun 10-jarig kind zich gedraagt als een 15-jarige adolescent en zich bezighoudt met zaken die eigen zijn aan de adolescentie, zoals seksualiteit. Begint de adolescentie alsmaar vroeger... en waarom?

Hoe over seksualiteit spreken met adolescenten? Geüpdatet op 09/07/2002 - 00h00

In de meeste gezinnen blijft seks taboe: schrik om niet de gepaste woorden te vinden, het juiste ogenblik niet kunnen kiezen of gebrek aan moed... Alle voorwendsels zijn goed om de confrontatie zo lang mogelijk uit te stellen. Maar uw kind heeft beho...

Meer artikels