PUBLICITÉ

Invloed van de omgeving op de rookgewoonten van adolescenten

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 03/09/2002 - 00h00
-A +A

Adolescenten die omringd worden door rokers, lopen meer risico om zelf ook te gaan roken.

PUB

Talrijke adolescenten van 15 tot 19 jaar beweren regelmatig te roken. Naast de sociale, psychologische, biologische en gedragsfactoren die daarbij een rol kunnen spelen, bestaan er in feite weinig gegevens over de overgang van niet-roken naar occasioneel, intermitterend en daarna regelmatig roken.Meer dan 20.700 middelbare scholieren werden ondervraagd over hun sociale en gezinssituatie om na te gaan welke factoren de jongeren ertoe kunnen brengen regelmatig te roken.

De factor met de beste voorspellende waarde, is een omgeving bestaande uit rokers.

Welke zijn de risico's?

  • De kans dat een adolescent evolueert van het stadium van occasioneel roken naar intermitterend roken, is zesmaal groter als hij minstens twee vrienden heeft die roken.
  • De kans op de overgang van intermitterend roken naar regelmatig roken is tienmaal groter.
  • Als sommige gezinsleden roken, stijgt het percentage adolescenten die roken met 26%.
  • Als de moeder rookt, zal een jong meisje 36% meer kans lopen om zelf te gaan roken.

Een andere risicofactor: nog steeds alcohol

Als jongeren minstens tweemaal per week alcohol drinken, stijgt de kans dat ze beginnen te roken met een factor 9. Het aantal regelmatige rokers is bovendien viermaal groter bij jongeren die drinken.Uit deze analyse blijkt ook dat jongeren die van school worden gestuurd, eveneens een hoger risico lopen, terwijl het risico lager is bij jongeren die een nauwe band hebben met hun familie.

Nu de belangrijkste voorspellende factoren bekend zijn, kan men de jongeren opsporen die kans lopen om verslaafd te raken aan sigaretten en een doelgerichte preventieve actie ondernemen. De preventie zou zich dus vooral moeten richten op adolescenten die af en toe roken, alcohol drinken en vrienden hebben die roken.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 03/09/2002 - 00h00 Journal of Consulting Clinical Psychology, 70 (4): 998-1009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Roken: Spreek erover met je vader! Geüpdatet op 10/05/2010 - 00h00

Het gezag van de vader is in de gezinnen nog steeds even belangrijk! Dat gezag zou bovendien een doorslaggevende rol spelen in de keuze van jongeren om al dan niet te roken . Het is vooral een kwestie van communicatie .

VERSLAVING: EEN KWESTIE VAN BEELD Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Het overmatig gebruik van alcohol bij jongeren is een reden van grote bezorgdheid in zeer veel landen waaronder België. Als men weet welk beeld jongeren van alcohol hebben, kan men in een aantal gevallen een preventief beleid voeren.

Cannabis, hoe zit het bij de jongeren? Geüpdatet op 03/02/2014 - 11h39

Cannabis is de meest gebruikte illegale drug bij jongeren. Vier op de tien jongeren van zeventien verklaren al cannabis te hebben gebruikt. In Europa horen de Belgische jongeren bij de grootste cannabisgebruikers (vijfde plaats op 36 landen). Welke f...

Meer artikels