PUBLICITÉ

Intuïtie: moeten we luisteren naar het stemmetje in ons hoofd?

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 13/01/2014 - 10h50
-A +A

U bevindt zich in een wat ingewikkelde situatie en moet een beslissing nemen. Na wat nadenken gelooft u de juiste logische beslissing te kennen die u moet nemen. En toch…

Uw innerlijke stem zegt u dat die beslissing haar niet bevalt en port u aan om een andere keuze te maken, hoe logisch de eerste beslissing ook leek.

Naar wie moet u nu luisteren?
Naar uw innerlijke stem, uw intuïtie dus, of naar de ratio?

PUB

Emotionele intelligentie telt ook

Het is bekend dat alleen met het verstand nadenken tot verkeerde keuzes kan leiden. Uw emoties - ook al lijken ze niet even rationeel als uw logische geest - nemen namelijk vaak ook factoren op die moeilijk in rekening te brengen en te vergelijken zijn.

U zou bijvoorbeeld graag zakelijk met iemand in zee gaan. Alles lijkt gesmeerd te gaan. En toch fluistert uw innerlijke stem u in dat ze geen vertrouwen heeft in die mogelijke zakenpartner. Ze bezorgt u een slecht voorgevoel. Misschien heeft ze wel gelijk! Misschien is die persoon niet zo betrouwbaar en eerlijk als ze wel lijkt en kan uw intuïtie dat aanvoelen.

Het zou dan ook een zware blunder zijn om niet naar die kleine innerlijke stem te luisteren en er geen rekening mee te houden. Dat betekent nog niet dat u stante pede afstand moet doen van uw plannen, maar misschien moet u er wat tijd over laten gaan en bijvoorbeeld op zoek gaan naar wat meer informatie over die mogelijke zakenpartner.

Uw innerlijke stem registreert niet-verbale taal

Als die innerlijke stem tot u spreekt, is dat omdat ze reageert op signalen die ze heeft opgevangen.

Het zijn signalen die u vaak niet zijn opgevallen. Het kan gaan om niet-verbale taal, de gezichtsuitdrukking van iemand, zijn houding, de toon van zijn stem, de tonaliteit ervan, stembuigingen, enz.  Het kan ook gaan om een bepaalde sfeer die u tussen verschillende mensen waarneemt, om spanningen of grieven, enz. Of het kan net omgekeerd om signalen gaan van een zekere harmonie.

Zo gauw u er zich van bewust bent dat die innerlijke stem niet zomaar een stem is, maar dat ze wel degelijk iets betekent – dat ze een zin heeft die voor u vaak verborgen blijft - kunt u niet anders dan er rekening mee te houden.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 13/01/2014 - 10h50

Daniel Goleman. L’intelligence émotionnelle. Éditions J’ai lu.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een verplichting kan ook iets prettigs worden! Geüpdatet op 19/08/2008 - 00h00

Ik moet dit en ik moet dat... Dat soort zinnen horen we continu in de gesprekken die we met onszelf voeren. Het is een manier om de druk wat op te drijven, soms met succes, maar het kan soms ook heel vermoeiend zijn. Het zijn die plichten die ervoor...

Essentiële keuzemomenten Geüpdatet op 31/08/2004 - 00h00

Af en toe staan we op een keerpunt in ons leven. Dergelijke essentiële keuzes bepalen de rest van ons leven, dus kunnen we ons daar beter van bewust zijn en de juiste keuzes maken…

Meer artikels