PUBLICITÉ

Introductie van gluten: bij baby's tussen vier en zes maanden

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/03/2017 - 12h40
-A +A

Baby's mogen onder de vier maanden en boven de zeven maanden niet in contact komen met gluten, anders lopen ze wellicht meer risico op coeliakie...

PUB

Coeliakie: een levenslang dieet

Coeliakie is eigenlijk een late uiting van glutenallergie. Gluten is een eiwit dat gewoonlijk in verschillende vormen aanwezig is in vijf soorten granen: tarwe, rogge, spelt, gerst en haver.

De ziekte treft de dunne darm en wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van de darmwand. Ze begint meestal in de kindertijd, met buikpijn, diarree, malabsorptie en voedingstekorten. Als de ziekte vastgesteld wordt, moet de patiënt bijna heel zijn leven lang een glutenvrij dieet volgen. Dat is weliswaar zeer lastig, maar essentieel, vooral om het risico op darmkanker te voorkomen.

Ook al heeft coeliakie gedeeltelijk een genetische oorzaak, andere factoren spelen eveneens een rol, waaronder voeding. Eén ervan is baby's te snel niet-glutenvrije granen geven.

Ideaal: tussen vier en zes maanden

Uit een nieuwe studie blijkt dat het wellicht interessant zou zijn om de introductie van brood en "normale" graanproducten in de voeding van de baby niet te laat uit te stellen, vooral als hij risico loopt op coeliakie.

Onderzoekers aan de Universiteit van Colorado in Denver volgden gedurende ongeveer vijf jaar 1.560 kinderen met risico op coeliakie, een diagnose die gesteld wordt op basis van sommige genen of type 1-diabetes, een tweede risicofactor.

De studie concludeert dat de periode waarin jonge kinderen voor het eerst gluten krijgen toegediend, beslissend is voor het ontstaan van de ziekte. Gebeurt dat te vroeg of te laat, dan stijgt het risico.

Zo lopen kinderen die onder de drie maanden producten hebben gekregen die tarwe, gerst of rogge (en dus gluten) bevatten, vijf keer meer kans om een paar jaar later de ziekte te krijgen dan kinderen die diezelfde producten voor het eerst op hun bord krijgen tussen vier en zes maanden.

Ook kinderen die tot hun zevende maand geen gluten hebben gekregen, lopen meer risico (ook al is het verwaarloosbaar) op coeliakie.

Het is dan ook beter om de huidige aanbevelingen te volgen, geduld te oefenen en baby's geleidelijk brood en granen (met gluten) voor te schotelen vanaf vier maanden. Tegelijk moet u er rekening mee houden dat op die leeftijd de ideale voeding melk is, liefst moedermelk.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 07/06/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/03/2017 - 12h40

World J Gastroenterol. 2010 April 28; JAMA. 2005; 293:2343-2351.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Glutenintolerantie: beterschap in zicht Geüpdatet op 22/10/2002 - 00h00

Het peptide in gluten dat coeliakie veroorzaakt, is nu gekend. Beter nog, men heeft een enzym ontdekt dat het peptide kan afbreken. Deze resultaten openen nieuwe behandelingsperspectieven. Het strikte glutenvrije dieet zou wat kunnen worden versoepel...

Coeliakie Geüpdatet op 09/07/2002 - 00h00

Coeliakie werd lange tijd beschouwd als een zeldzame aandoening, maar ze komt vaker voor dan wordt gedacht. Coeliakie is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door inname van gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in talrijke graangewassen. D...

Glutenovergevoeligheid: een echte ziekte Geüpdatet op 15/02/2017 - 17h18

Gluten uit de voeding schrappen is een beetje een modeverschijnsel geworden. Dit eiwit van tarwe is ongevaarlijk, behalve voor mensen die lijden aan de ziekte coeliakie of die allergisch zijn voor tarwe. Maar het weglaten van gluten verlicht soms ook...

Meer artikels