PUBLICITÉ

Intieme hygiëne voor wereldreizigsters

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano, seksuologe op 19/08/2016 - 15h33
-A +A

Misschien vertrekt u op vakantie naar het andere eind van de wereld of toch ver genoeg om u af te vragen wat u in uw bagage moet meenemen. Uw algemene en intieme hygiëne kunnen bij u vragen doen rijzen zoals: Ga ik een deftig toilet vinden? Hoe ga ik me wassen? Hieronder vindt u enkele nuttige tips om dat soort situaties de baas te kunnen en op uw reis netjes en fris voor de dag te komen, waar u ook naartoe gaat.

PUB

De toiletten zijn niet overal op de planeet dezelfde!

In sommige landen vind je Turkse toiletten of zelfs latrines, er zijn toiletten zonder wc-papier, maar ook toiletten met een sproeier om u schoon te maken. Soms zult u een emmer water zien staan waarmee u moet doorspoelen nadat u uw behoefte hebt gedaan. Op andere plaatsen zult u droge toiletten aantreffen waar u houtsnippers op moet gooien in plaats van met water door te trekken. En soms zult u zelfs moeten doen zoals de mensen in de prehistorie en op zoek gaan naar een klein verborgen plekje in de vrije natuur.

Er is niet altijd wc-papier…

Wees vooruitziend. Zelfs in luxetoiletten als de vip-toiletten (Ventilated Improved Pit-systems) is er soms geen wc-papier. Denk er dus aan om een rol wc-papier mee te nemen. Zo voorkomt u dat soort ongemakken. Of neem papieren zakdoekjes mee. Die vallen niet zo op als u onderweg bent! 

Is de toiletbril vies?

Probeer u niet op te winden, maar blijf kalm. Zeg tegen uzelf dat geen enkele ziekte op de wc-brillen wordt opgelopen. Alleen uw huid zal ermee in contact komen. U loopt dus geen gevaar om welke seksueel overdraagbare aandoening dan ook op te doen. Het is alleen vies en onaangenaam… Ga gewoon boven de wc-bril staan zonder te gaan zitten. Zo moeten de spieren van uw dijen werken! Als u toch wilt gaan zitten, leg dan uw papieren zakdoekjes op de bril om het contact te mijden. Een iets omslachtiger hulpmiddeltje is een wc-brilbeschermer in dun papier mee op reis nemen. U kunt die dan samen met het wc-papier doorspoelen.

Zijn de Turkse wc’s niet uw ding?

Probeer ze toch te waarderen! Ze zijn heel hygiënisch en bovendien is hurken de beste houding om uw perineum te doen werken en dat wat naar buiten moet ook effectief uit uw lichaam te krijgen volgens de mechanismen van uw lichaam. Als het hurken u echt niet afgaat, zorg dan voor het nodige gerei om rechtstaand te plassen. Er bestaat een soort trechter in silicone of plastic die u achteraf kunt hergebruiken. U vindt deze hulpmiddelen ook in geïmpregneerd papier voor eenmalig gebruik. Ze zijn te koop op internet of u kunt er zelf een maken met stevig plastic of vetvrij (greaseproof) papier. Maar denk erom: als u voor deze laatste oplossing kiest, probeer ze dan eerst een paar keer uit voor u op reis vertrekt!

Moet u een speciale verzorging voor de intieme zone meenemen?

Als u nog nooit last hebt gehad van vaginale schimmel, van irritatie in de intieme zone, van infecties van de urinewegen (blaasontsteking, enz.) of van een branderig gevoel in de schaamstreek, is uw intieme flora duidelijk tiptop in orde. Dan hoeft u geen speciaal product te voorzien en kunt u gewoon douche-gel of zeep gebruiken. U gebruikt dit per slot van rekening al jaren en voelt er zich goed bij.
Als u regelmatig last hebt van irritatie, schimmel (mycose) of andere problemen in de intieme zone, neemt u wel best een aangepast product mee. Het meest praktische op reis is een stuk overvette zeep. Het is makkelijk te vervoeren en perfect geschikt voor uw intieme hygiëne.

En vochtige tissues voor het intiem toilet?

Als u er al gebruik van gemaakt hebt en u er goed mee was, kunt u er meenemen. Maar als u denkt dat uw schaamstreek gevoelig is, gebruikt u ze best niet. Vochtige tissues reinigen niet zo goed als gewoon stromend water en er blijven altijd chemische stoffen achter op de slijmvliezen.

Mijn maandstonden op reis?


Als u een oraal contraceptiemiddel neemt (de pil), kunt u twee pilstrips na elkaar nemen en zo dus de gebruikelijke pauze van zeven dagen overslaan. De bloedingen tussen twee pilstrips blijven dan uit. U bent zo bovendien nog beter beschermd en u vergroot de risico’s niet van het pilgebruik (pil vergeten na starten met nieuwe strip, enz.). Als u zo meerdere pilstrips achter elkaar neemt, kan het wel zijn dat er tussendoor en eender wanneer licht bloedverlies optreedt, de zogenaamde spottings.

Als u bang bent dat u geen maandverband of tampons zult vinden, kunt u een menstruatiecup als alternatief meenemen. Dat is een klein siliconen bekertje dat in de vagina wordt gebracht en  dat het bloed van de maandstonden opvangt. Test het wel eerst uit voor u vertrekt, want het inbrengen vergt een zekere handigheid. 

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano, seksuologe op 19/08/2016 - 15h33
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Onze expert beantwoordt uw vragen over intieme hygiëne Gepubliceerd op 27/04/2016 - 09h53

We hebben heel wat vragen binnengekregen over intieme hygiëne . Dr. Catherine Solano is arts-seksuologe en expert bij e-gezondheid. Ze beantwoordt uw vragen zonder taboes. De meest gestelde vragen waren onder meer: Welk product voor de intieme hygiën...

Tips om de vaginale flora weer in evenwicht te brengen Gepubliceerd op 10/06/2013 - 14h42

De vaginale flora is een geheel van goedaardige bacteriën die de vagina moeten beschermen tegen aanvallen van microben van buitenaf. Als deze flora in slechte staat is, kan de vagina met infecties te kampen krijgen. Hoe kunnen we een verzwakte of aan...

Een goede intieme hygiëne in de zomer Geüpdatet op 22/06/2015 - 14h13

Het mooie weer zorgt voor een hoop veranderingen in onze manier van leven: het is warm, we zweten , de zon schijnt volop, we gaan zwemmen in zee of in het zwembad, we dragen lichte kleren en vaak hebben we ook meer seks. Al die veranderingen kunnen e...

Hoe voorkom ik turista? Gepubliceerd op 11/08/2017 - 15h58

Diarree op het werk of turista tijdens de vakantie, het is hetzelfde onaangename fenomeen waardoor het toilet soms urenlang bezet blijft. Hoe voorkomt u turista zodat uw vakantie niet verpest wordt?

Meer artikels