PUBLICITÉ

Intieme hygiëne: neen tegen de vaginale douche

Geüpdatet door Dr. Catherine Solano op 06/03/2012 - 10h12
-A +A

De vaginale douche is een almaar minder voorkomend gebruik, maar sommige vrouwen passen ze wel nog toe, met vaak heuse gynaecologische en seksuele problemen als gevolg.

PUB

Wat is een vaginale douche eigenlijk?

Het gaat om een schoonmaakbeurt van de binnenkant van de vagina met water, al dan niet voorzien van een "reinigend" product. Het mag duidelijk zijn dat dit, gezien de opening van de vagina, technisch geen sinecure is om deze interne douche uit te voeren. Ze gebeurt daarom met een injectiespuit of een ander instrument.

Waarom vinden sommige vrouwen het nodig om hun vagina binnenin te 'reinigen'?

Als men een plaats wil schoonmaken, is dat meestal omdat men die niet net genoeg vindt. Maar de vagina reinigt zichzelf en hoeft dus niet te worden "gewassen". Sommige vrouwen voeren de vaginale douche toch uit omdat ze getekend zijn door hun opvoeding en een erg negatieve kijk hebben op hun vrouw-zijn. Ze verdragen het dan ook niet dat de vagina gewoon vochtig is of verdragen ook geen vaginale afscheiding. Ze zien dat als een bewijs dat die kwetsbare zone niet net is. Als ze ook seksualiteit als iets vies beschouwen, kunnen ze ook niet hebben dat er zich na het vrijen sperma in de vagina bevindt en voelen ze dan de behoefte om een interne spoeling te doen.
Nog andere vrouwen gebruiken de vaginale douche na het vrijen omdat ze denken op die manier het sperma uit te spoelen en een ongewenste zwangerschap te kunnen vermijden. Ze voegen er dan vaak bijtende producten of andere stoffen (zouten...) aan toe, waaraan contraceptieve eigenschappen worden toegeschreven.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 18/09/2007 - 00h00 et mis à jour par Dr. Catherine Solano le 06/03/2012 - 10h12
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omtrent intieme hygiëne Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Heel wat vrouwen denken dat een onprettig ruikende vagina het gevolg is van een gebrek aan hygiëne. Vaak weten vrouwen ook niet dat het overmatig wassen van de vagina de problemen alleen maar groter maakt.

Een gezonde vagina móét zuur zijn Gepubliceerd op 21/10/2014 - 16h13

De vagina is zuur, veel zuurder dan de rest van het lichaam. De pH bedraagt ongeveer 4,5. De zuurheid dient om de vagina te beschermen tegen microben en om de bacteriële flora gezond te houden. Omdat de vagina een holte is met een opening naar buiten...

Meer artikels