PUBLICITÉ

Intieme bescherming: welke keuze te maken?

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 08/11/2013 - 12h07
-A +A

Maandverband, tampons en menstruatiecups...

Voor de hygiënische bescherming tijdens de maandstonden bestaat er geen goede en slechte keuze.

Maar er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen aan te raden.

PUB

Wat te kiezen tijdens de maandstonden: tampon of maandverband?

Er zijn geen medische aanbevelingen die aan een van beide oplossingen de voorkeur geven. Voor elke vrouw moet het comfort de doorslag geven bij de keuze.

Let toch op
De maandstonden, een periode waarin infecties makkelijker toeslaan. Tijdens de maandstonden bevindt er zich bloed in de vagina waardoor het evenwicht in de pH-waarde en de vaginale flora verstoord wordt. Het gevolg is dat veel vrouwen in die periode makkelijker vaginale infecties oplopen (irritatie, vaginitis, enz.).
Meestal is het niet zo erg, maar net die ongemakken kunnen u helpen bepalen welke hygiënische bescherming het best voor u geschikt is. Als een van de methodes extra irritatie geeft, verandert u best.
Er bestaat geen algemene regel: sommige vrouwen reageren slecht op tampons, andere verdragen hygiënische maandverbanden minder goed.

Wat te denken van geparfumeerde maandverbanden en tampons?
Parfum  of reukmiddelen vergroten normaal het risico op irritatie. U kiest dus beter geen geparfumeerde versies als u makkelijk last hebt van irritatie.

 

Nieuw op de markt: de menstruatiecup

De menstruatiecup is een kleine siliconencup in de vorm van een klokje met afgeronde randen en met aan het einde meestal een klein steeltje. Almaar meer vrouwen zijn ervoor te vinden.

  • Veel aangehaalde voordelen is dat het biologisch en zuinig is. De menstruatiecup is inderdaad herbruikbaar.
  • In de praktijk werkt het zo: de cup wordt in de vagina gebracht zoals een tampon, maar vangt het menstruele bloed op in plaats van het te absorberen. Aan het eind van de dag moet u de cup gewoon leegmaken en uitspoelen met helder water.
    Aan het eind van de maandstonden moet u de cup dan steriliseren.
  • Gynaecologen hebben geen enkel bezwaar tegen deze methode. De menstruatiecup zorgt ervoor dat de vagina niet in contact komt met het bloed, wat het risico op irritaties verkleint.
  • Er is wel een minpuntje: bij overvloedige maandstonden moet u de cup ook overdag leegmaken, iets wat in openbare toiletten niet bepaald praktisch is.

En wat met het toxic shock syndroom (TSS) of de tamponziekte?
Het TSS is een infectie die kan veroorzaakt worden door tampons, maar dat oorzakelijk verband komt heel zelden voor en treedt pas op als de tampon dagen achtereen blijft zitten. Met de menstruatiecup en de hygiënische maandverbanden is het risico op zo’n shock beperkt.#E#

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 08/11/2013 - 12h07

Met dank aan dr. Squifflet, adjunct-diensthoofd op de afdeling Gynaecologie in de Cliniques Universitaires Saint-Luc, voor zijn bijdrage aan dit artikel.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Toxisch shocksyndroom: zijn tampons levensbedreigend? Gepubliceerd op 28/10/2016 - 16h34

Er is momenteel heel veel te doen rond een geval van amputatie bij een jonge vrouw. De vrouw, een fotomodel, is een been kwijtgeraakt als gevolg van het toxisch shocksyndroom . Die was waarschijnlijk veroorzaakt door het gebruik van tampons tijdens d...

Irritatie van de intieme zone: wat te doen? Geüpdatet op 18/10/2013 - 13h22

Hebt u last van irritatie in de schaamspleet en de vagina? Deze tips kunnen de ongemakken verzachten én helpen voorkomen. Denk erom dat de slijmvliezen in de intieme zone zeer broze weefsels zijn en snel reageren op allerlei soorten van agressie, che...

Meer artikels