Vermoeidheid, depressie, apathie: symptomen die regelmatig opduiken in het putje van de winter. Maar waarom hebben we op bepaalde momenten van het jaar geen energie?

Gérard Pons, voorzitter van de Association Francaise de Luminothérapie (Franse Vereniging voor Lichttherapie), werpt enig licht op deze seizoengebonden depressies.
e-sante: In de winter zijn we vaak futloos of vermoeid. Hoe komt dat?Gérard Pons: Het tekort aan zonlicht veroorzaakt een zekere apathie. Dit kan worden verklaard door een vrij eenvoudig wetenschappelijk mechanisme. Het zonlicht komt via het oog terecht in de hersenen, waar zich de hypothalamus bevindt. Deze klier zorgt voor de thermoregulatie van het lichaam en regelt onze biologische klok. Als er veel zonlicht is, secreteert de hypothalamus een hormoon dat tot doel heeft ons wakker te houden. Als er minder licht is, produceert de hypothalamus echter melatonine, een slaapverwekkende stof. In de winter, als de dagen korter worden, produceren de hersenen dus meer melatonine, waardoor we last krijgen van slaperigheid en vermoeidheid, de bekende "seizoengebonden depressie" of winterdepressie.
e-sante: Hoelang duurt dit "seizoen" ?Gérard Pons: In België duurt dit "seizoen" van november tot april: de dagen zijn korter en het is vaak somber en slecht weer. Personen die het gevoeligst zijn voor deze seizoengebonden depressies of, om er een wetenschappelijke uitleg aan te geven, wiens lichaam het meest melatonine produceert, kunnen er ook op andere momenten van het jaar last van krijgen. We hebben dit fenomeen vastgesteld in Florida, midden in de zomer, gewoonweg omdat er enkele dagen zware stormen hadden gewoed!
e-sante: Hoe deze voorbijgaande depressie voorkomen?Gérard Pons: Het komt er vooral op aan veel in het licht te komen. Dit is niet steeds eenvoudig als men 8 uur per dag werkt in een kantoor dat verlicht wordt met kunstlicht. Men kan dan een specialist raadplegen die over speciale lampen beschikt en een zgn. lichttherapie volgen.
In tegenstelling tot UV-stralen is het licht dat wordt verspreid in medische kabinetten niet schadelijk voor de huid. Men kan thuis lichttherapielampen installeren. Het komt er vooral op aan veel in het licht te komen: op natuurlijke wijze of als voorwendsel, als het niet anders kan! |