PUBLICITÉ

Interview : sofrologie, een oplossing voor angst

Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 11/03/2003 - 00h00
-A +A

Flauwvallen de dag vóór de examens, schrik voor liften, schrik voor een wedstrijd ?... Sofrologie kan een oplossing zijn voor die blokkades. Alain Héril, sofroloog, geeft wat meer uitleg over die methode.

PUB

Deze psychocorporale techniek werd in de jaren '60 ontwikkeld door Alphonso Caycedo om stress beter onder controle te brengen.

Hoe verloopt een sessie van sofrologie ?

De patiënt wordt ondergedompeld in een toestand van diepe relaxatie, een soort bewuste hypnose. Op dat ogenlik wordt hij in zijn dromen geconfronteerd met een situatie die hem beangstigt of waarmee hij het moeilijk heeft. Dankzij ademhalingstechnieken en woorden die hij vindt (variabel van patiënt tot patiënt) verjaagt hij de stress en overwint hij de beproeving. Eenmaal terug in de werkelijkheid reproduceert hij die ontspanning en spreekt hij de woorden uit die nu geassocieerd zijn met relaxatie. Het probleem kan worden overwonnen.

In welke gevallen kan sofrologie nuttig zijn ?

Sofrologie kan nuttig zijn bij alle moeilijke gebeurtenissen, zoals een bevalling, een examen, een sollicitatiegesprek of een wedstrijd. Sporters staan trouwens zeer positief tegenover sofrologie. Dankzij sofrologie kunnen ze wat afstand nemen en alle energie in een positief doel steken. Hoe meer men ontspannen is, des te beter kan men presteren. Maar opgelet, het is geen mirakeloplossing !

Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 11/03/2003 - 00h00 Psychonet Production
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Beter leven met kanker door sofrologie Geüpdatet op 19/01/2016 - 12h18

Bij kanker is de behandeling met chemotherapie in de meeste gevallen zwaar, langdurig en vermoeiend. Het zijn allemaal beangstigende situaties en bronnen van stress waar sofrologie beterschap kan brengen. Sommige afdelingen oncologie bieden tegenwoor...

Als stress chronisch wordt … Geüpdatet op 14/04/2015 - 09h24

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam op een mogelijk gevaar. Het is dus een nuttige prikkel om ons tot actie aan te zetten en ervoor te zorgen dat we ons aan de situatie aanpassen. In zoverre is stress een goede zaak. Maar alles verander...

Last van tandenknarsen? Een knarsbitje kan helpen! Gepubliceerd op 15/11/2016 - 17h11

Hebt u last van tandenknarsen? Hebt u het zelf opgemerkt of heeft uw omgeving u erop gewezen? En waarom doet u het? Wat valt er aan tandenknarsen te doen en welke rol kan een opbeetplaat of knarsbitje in de behandeling van tandenknarsen spelen?

Stress en vermoeid... Heeft u een magnesiumtekort? Gepubliceerd op 22/02/2017 - 16h05

Zenuwachtig, vermoeid, spierkrampen, slaapstoornissen, humeurschommelingen, concentratiestoornissen … Deze symptomen wijzen op een tekort aan magnesium , een waardevol oligo-element dat het lichaam helpt omgaan met stress.

Meer artikels