De meeste vrouwen die orale anticonceptiva (of voorbehoedsmiddelen) nemen, vragen zich af of ze daarmee geen risico lopen op borstkanker. We hebben de vraag voorgelegd aan Dr. David Elia, gynaecoloog.

e-gezondheid: Veel vrouwen nemen lange tijd orale anticonceptiva. Lopen ze meer risico op borstkanker? Dr. David Elia: Neen. Na de talrijke polemieken die er daaromtrent geweest zijn van 1980 tot 2000, blijkt men het er nu over eens te zijn dat de pil het risico op borstkanker niet verhoogt.De pil biedt trouwens bescherming tegen endometrium-, baarmoeder- en ovariumkanker!
e-gezondheid: Welke impact heeft de pil op de vruchtbaarheid?Dr. David Elia: De effecten van de pil zijn omkeerbaar: zodra de vrouw stopt met de pil of ook als ze de pil vergeet... kan ze zwanger worden! Volgens sommige studies zou de vruchtbaarheid bij de eerste cyclus na de pil licht verminderd zijn!De pil vermindert bovendien het risico op infectie van de eileiders, wat dus beter is voor de vruchtbaarheid dan een spiraaltje of geen anticonceptie. De beste bescherming tegen infecties van de eileiders is uiteraard het condoom.
e-gezondheid: Zijn alle pillen gelijk?Dr. David Elia: Neen. Er bestaan pillen met een zeer hoge, normale, lage of zeer lage hoeveelheid oestrogenen en pillen met progestagenen van de eerste, tweede en derde generatie. Andere pillen bevatten geen oestrogenen: de micropil, enz. Met andere woorden, er bestaan tal van pillen en uw arts zal u een pil voorschrijven die het best bij u past.Opmerking: In België werd recent een nieuw voorbehoedsmiddel op de markt gebracht: een vaginale ring die drie weken werkt en even doeltreffend is als de pil. De ring wordt op de markt gebracht onder de naam Nuvaring. Spreek erover met uw arts.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !