PUBLICITÉ

Interview : Ook papa kan assisteren bij de bevalling

Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 18/02/2003 - 00h00
-A +A

De vaders zijn er niet steeds op voorbereid de bevalling bij te wonen. Gérard Strouk, gynaecoloog-verloskundige, herinnert eraan dat een bevalling geen spektakel is en dat participatie van groot belang is.

PUB
Overzicht

e-gezondheid : Moeten papa's de bevalling bijwonen ?Gérard Strouk : Het is geen kwestie van moeten. Ze doen waar ze zin in hebben. Er is geen enkele verplichting.

e-gezondheid : Hebben papa's het soms moeilijk met de bevalling ?Gérard Strouk : Veel papa's hebben schrik dat ze het niet aankunnen. Sommigen zeggen zelfs : "Ik ga flauwvallen !" Veel mensen kunnen niet tegen bloed. Maar de bevalling is geen spektakel. Zelf voel ik mij ook niet goed als ik een moeilijke scène zie, bijv. op tv. Als je de papa met een schort aan als toeschouwer in een hoekje zet, dan is dat precies wat er zal gebeuren. Maar als de papa actief betrokken wordt bij de geboorte van het kind en zijn vrouw helpt bevallen, zal hij zich zeker beter op zijn gemak voelen.

e-gezondheid : Sommige mannen verliezen er hun libido door…Gérard Strouk : Ze zien hun vrouw met de benen gespreid. Ze zien urine, stoelgang, bloed… Dat brengt hen van de wijs. Tijdens de bevalling kunnen ze een zekere afkeer voelen. Dat moet hen op voorhand goed worden uitgelegd.

e-gezondheid : Hoe kan je het best van het ogenblik profiteren ?Gérard Strouk : De toekomstige papa moet weten dat de bevalling geen spektakel is dat twee uur duurt, maar één dat tot tien uur en meer kan duren. De papa zit niet vast in de zaal en kan gaan wandelen of een krant kopen. Maar hij zal er zijn om zijn vrouw op het juiste ogenblik bij te staan. Van de papa wordt niet verwacht dat hij op de eerste rang gaat zitten, achter de arts. Hij kan naast de moeder gaan staan om de baby te zien. De vrouw kan bij de man op schoot gaan zitten. Een vader vertelde op een voorbereidingsbijeenkomst : "Ik stond voor mijn vrouw. Ik zag dat grote hoofd eruit komen en kreeg toen werkelijk bewondering voor haar." Laat de vader maar gaan staan waar hij zich het best voelt.

e-gezondheid : Toekomstige vaders kunnen dus worden voorbereid ?Gérard Strouk : Ja, we houden kleine bijeenkomsten. Het is goed te praten met andere vaders die al wat ervaring hebben. We laten ze praktische oefeningen doen om de moeders te masseren en te helpen. Want tijdens de bevalling mogen ze geen schrik hebben van he

Lectuur

Je vais être papa, Gérard Strouk, uitgeverij Rocher.

Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 18/02/2003 - 00h00 Psychonet Production
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Moederschapsverlof: vraag en antwoord Geüpdatet op 08/09/2011 - 11h00

Het is onvermijdelijk: een geboorte verandert het leven van de ouders. Om voor de pasgeborene te kunnen zorgen, krijgen de mama’s moederschapsverlof . Bent u in verwachting of plant u binnenkort een geboorte? Dan kan deze informatie misschien belangr...

Meer artikels