PUBLICITÉ

Interview: Koper als middel tegen legionella

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 29/07/2003 - 00h00
-A +A

Koper bezit zeer interessante antibacteriële eigenschappen die gebruikt zouden kunnen worden in de strijd tegen legionellose. Hoe en waarom, en wat mogen we ervan verwachten? We stelden de vraag aan dhr. Olivier Tissot van het Centre d'information du cuivre (Koperinformatiecentrum).

PUB

e-gezondheid: Via welk mechanisme kan koper legionella bestrijden?

Olivier Tissot: We spreken traditioneel van bactericide eigenschappen, maar koper is meer bepaald bacteriostatisch: het doodt de bacteriën niet, maar belet dat ze beginnen te woekeren. Koper helpt ook de groei van biofilm te verhinderen. De legionellabacterie kan zich immers pas ontwikkelen in een waterleidingnet als aan drie voorwaarden is voldaan

  • een temperatuur tussen 30 en 45°C;
  • stilstaand water;
  • de aanwezigheid van biofilm.
Biofilm is een biologische film die zich vastzet op elk oppervlak onder water, zoals kalk dat doet op tanden. Biofilm bestaat uit een reeks micro-organismen die geïntegreerd zijn in een vezelmatrix. De vezels worden geproduceerd door bepaalde bacteriën. De film zet zich vast op het interne oppervlak van drinkwaterleidingen. Dankzij deze bacteriostatische eigenschappen verhindert koper op natuurlijke wijze dat de legionellabacterie die legionellose veroorzaakt, kan woekeren. Tegelijk gaat het echter ook de ontwikkeling van de biofilm tegen, die zelf onmisbaar is voor de groei van de bacteriën.

e-gezondheid: Zijn er ook andere metalen die deze eigenschap bezitten?

Olivier Tissot: Nee, het gaat om een unieke eigenschap ten aanzien van legionella. Andere metalen zoals ijzer of zink bevorderen veeleer de groei van organische verbindingen zoals legionella.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 29/07/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ