PUBLICITÉ

INTERVIEW : Hoe omgaan met een hysterische persoonlijkheid ?

Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 04/02/2003 - 00h00
-A +A

Wat is een hysterische persoonlijkheid en hoe herkent men die ? Hoe er dag in dag uit mee leven ? Enkele woorden uitleg van Dr. Phillipe Ribeyre, psychiater in het Hôpital Sainte-Anne, Parijs.

PUB

e-gezondheid : Welke is uw definitie van een hysterische persoonlijkheid ?Dr. Phillipe Ribeyre : Een eerste kenmerk van een hysterische persoonlijkheid is dat deze personen een grote behoefte hebben aan affectie. Helaas gaat deze behoefte schuil achter erotisch verleidingsspel. Bovendien reageren personen met een hysterische persoonlijkheid heel overdreven en hebben ze de neiging de werkelijkheid te overdrijven. Deze personen (vaak vrouwen) zijn overgevoelig en zeer gevoelig voor alle tekenen van affectie in hun omgeving. Dit leidt tot een grote suggestibiliteit : om er zeker van te zijn dat ze nog altijd geliefd zijn, schikken ze zich naar anderen ; ze geven dus geen blijk van karaktersterkte.

e-gezondheid : Welke zijn de meest voorkomende symptomen ?Dr. Phillipe Ribeyre : Personen met een “hysterische persoonlijkheid” hebben vaak een lage frustratiedrempel ; dit komt tot uiting in affectieve “uitbarstingen”, zoals zenuwinzinkingen en hysterische huilbuien. Soms is het gevoel van frustratie zo sterk dat het leidt tot een zelfmoordpoging. Als een persoon met een hysterische persoonlijkheid een te zwaar conflict doormaakt, kan ze haar onbehagen uitdrukken in somatische klachten, zoals pijn (rugpijn, migraine, enz.) of paniekaanvallen.

e-gezondheid : Welke praktische raad zou u geven aan de omgeving van deze personen ?Dr. Phillipe Ribeyre : Men mag “het spel niet meespelen”, zonder daarom hun lijden te banaliseren. Proberen objectief en ernstig te reageren op hun affectieve “uitbarstingen” en waakzaam blijven, want deze personen hebben de neiging misbruik te maken van psychotrope geneesmiddelen (tranquillizers, slaapmiddelen, enz.). Deze stoornissen worden het best behandeld met psychotherapie (psychoanalyse), ondersteunende psychotherapie en relaxatietechnieken.

Gepubliceerd door Psychonet Production, bewerkt door Philippe Burton op 04/02/2003 - 00h00 Psychonet Production
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hysterie Geüpdatet op 28/01/2003 - 00h00

De term hysterie is gemeengoed geworden, maar weinigen kennen de oorsprong en de betekenis van die term

Dysmorfofobie Geüpdatet op 19/07/2005 - 00h00

Kathy heeft al vijf keer een neuscorrectie laten uitvoeren, terwijl Anne het minste rimpeltje meteen laat behandelen met Botox of opvulinjecties. Ze lijden allebei aan dysmorfofobie…

Hysterie: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 04/07/2014 - 16h29

De term ‘ hysterie ’ wordt vaak gebruikt in de volkstaal en staat in die context voor heel uiteenlopende dingen. " Doe niet zo hysterisch " betekent dan vaak: "Je windt je onnodig op", "Je overdrijft echt wel" of "Ik snap je reactie echt niet!»" In d...

Meer artikels