PUBLICITÉ

Interview: hoe diabetes te voorkomen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/09/2003 - 00h00
-A +A

Het aantal diabetesgevallen neemt spectaculair toe. Toch putten artsen zich uit om te bewijzen dat deze ziekte wel degelijk kan worden voorkomen. Hoe moet preventie praktisch aangepakt worden? We hadden daarover een gesprek met prof. Pierre-Yves Benhamou*, een Franse specialist terzake.

PUB

e-gezondheid: Onderzoek heeft aangetoond dat diabetes kan worden voorkomen dankzij de juiste maatregelen. Wat moeten we daaruit onthouden voor onze eigen gezondheid?

Pierre-Yves Benhamou: De voorbije drie jaar zijn er heel wat studies gepubliceerd die bewijzen dat eenvoudige maatregelen op het vlak van levensstijl en voeding type 2-diabetes kunnen voorkomen. De toegenomen frequentie van dit type diabetes op wereldvlak houdt wellicht deels verband met de verwestersing van de levensstijl en met de 'hoofdingrediënten' ervan: een zittend leven en minder lichaamsbeweging enerzijds, meer en calorierijker eten en de neiging tot overgewicht of zelfs zwaarlijvigheid anderzijds. De westerse voeding (die rijk is aan dierlijke vetten, rood of vermalst vlees, gefrituurde gerechten, vrij vette melkproducten zoals sommige desserts en zoetigheden zoals bonbons) is diabetogeen. De mediterrane voeding daarentegen is rijk aan fruit, groenten, vis, gevogelte en granen, en doet het diabetesrisico dalen. In de praktijk bevelen sommigen aan om:

  • een eetpatroon dat rijk is aan verzadigde vetten te vervangen door een voedingspatroon met plantaardige polyonverzadigde vetten en een zeker percentage mono-onverzadigde vetten (olijfolie);
  • de voorkeur te geven aan eetwaren met een lage glykemische index (d.w.z. eetwaren die de bloedsuikerspiegel matig doen stijgen, zoals pasta of rijst, in tegenstelling tot suikerrijke producten zoals cornflakes);
  • minstens 30 minuten per dag aan matige of intensieve lichaamsbeweging te doen en de lichamelijke inspanningen dag na dag op te drijven (en daarbij het gebruik van de wagen en de lift te beperken).
Sommige studies stellen dat vroegtijdig gebruik van antidiabetische geneesmiddelen - d.w.z. vanaf de prediabetesfase - de latere ontwikkeling van diabetes zou kunnen tegengaan. Het blijft echter onzeker welke plaats die geneesmiddelen precies moeten krijgen naast levenshygiëne- en voedingsmaatregelen, die zeer doeltreffend zijn als ze daadwerkelijk worden toegepast.

e-gezondheid: Vanaf welke leeftijd moeten we onze bloedsuikerspiegel meten in nuchtere toestand, en hoe vaak?

Pierre-Yves Benhamou: De Noord-Amerikaanse aanbevelingen inzake diabetes gaan ervan uit dat alle volwassenen vanaf hun 45ste om de 3 jaar hun bloedsuikerspiegel moeten laten controleren. Deze aanbevelingen zijn wel beïnvloed door de hoge prevalentie van diabetes in Noord-Amerika. In Frankrijk wordt een dergelijke meting alleen aanbevolen bij risicopatiënten: personen met familiale antecedenten van diabetes, zwaarlijvige personen of personen met overgewicht, vrouwen met obstetrische antecedenten (een baby van meer dan 4 kg, herhaalde miskramen) en personen met een andere cardiovasculaire risicofactor (hoge bloeddruk, hyperlipidemie). Niet alleen volwassenen vertonen een dergelijk risicoprofiel. De voorbije jaren is immers gebleken dat het aantal gevallen van type 2-diabetes toeneemt bij adolescenten en zelfs bij kinderen, doordat steeds meer jongeren zwaarlijvig zijn.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/09/2003 - 00h00 * Pierre-Yves Benhamou, Endocrinologie Diabetologie Voeding, CHU van Grenoble (Frankrijk).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Type 2 diabetes is een te voorkomen ziekte Gepubliceerd op 08/02/2017 - 14h29

In 90% van de gevallen kan het optreden van type 2 diabetes worden voorkomen. De levenswijze speelt een belangrijke rol bij het optreden van die beschavingsziekte die epidemische proporties aanneemt. De preventie zou reeds in de kinderjaren moeten st...

De strijd tegen diabetes: Manneke Pis doet mee! Geüpdatet op 12/11/2008 - 00h00

Het aantal patiënten met diabetes neemt elke dag toe. Deze evolutie is bijzonder gevaarlijk, temeer omdat de eerste tekenen van de ziekte vaak niet opvallen. De aandoening wordt in heel wat gevallen laattijdig gediagnosticeerd, zeker in minder ontwik...

Meer artikels