PUBLICITÉ

Interview: Het gewicht onder controle houden na zijn 50e

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/11/2011 - 15h07
-A +A

Slank zijn is weer helemaal het ideaalbeeld. Jongeren zijn helemaal in de ban van hun gewicht, terwijl vrouwen vooral aan een andere gebeurtenis denken, met name de menopauze. Wat moet u weten na uw 50e?

PUB

Worden we beter slank of mager ouder?

Dr. Jacques Fricker: Niet te slank en niet te mager. Na zijn vijftigste moet men zijn gewicht van toen men 20 was behouden of opnieuw bereiken, misschien met drie of vier kilo erbij. Iemand van 1,65 m mag 55 tot 75 kilogram wegen, de marge is groot. De individuele perceptie en het advies van de arts zijn belangrijke elementen: wie artrose heeft in de knie valt beter wat af. Het komt erop neer dat men naar zichzelf moet kunnen luisteren.

Waarom komt men vanaf een bepaalde leeftijd aan en wordt afslanken moeilijker?

Dr. Jacques Fricker: Naarmate men ouder wordt, verbrandt men minder calorieën. Maar er zijn ook andere momenten in het leven waarop men aankomt: professionele problemen, stoppen met sporten, stoppen met roken, bepaalde medicijnen (antidepressiva en bètablokkers), de menopauze, na het pensioen… en ook door stress, een veranderend zelfbeeld, de kinderen die het huis uittrekken. Rond haar vijftigste komt een vrouw in de peri-menopauze ongeveer 2,8 kg aan, maar bij sommigen kan dat zelfs 7 kg zijn. Dat overgewicht nestelt zich vooral op de buik en de heupen. Sommige vrouwen verdikken doordat ze niet genoeg eten. In dat geval moeten ze opnieuw voedingsmiddelen zoals trage suikers gaan gebruiken om hun metabolisme weer in evenwicht te krijgen.

Initialement publié par Dr. Jacques Fricker, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 13/04/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/11/2011 - 15h07

Jacques Fricker is arts en voedingsdeskundige, auteur van "Etre mince, en bonne santé et bien dans sa peau", uitgegeven bij Odile Jacob.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Schrik, angst en fobie. Het rode boekje van... Van Rillaer Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

In dezelfde reeks als zijn boek over woede heeft Jacques Van Rillaer* een nuttig boekje gepubliceerd over schrik. Iedereen heeft wel eens last van schrik, angst of fobie. Het komt erop aan pathologische situaties te onderscheiden van andere, en als m...

Meer artikels