PUBLICITÉ

Interview: Het fenomeen "plastische chirurgie"

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 29/04/2003 - 00h00
-A +A

Dr. Daniel Benatar, een internationaal bekende Franse specialist, is de auteur van een ware bijbel over plastische chirurgie voor het grote publiek waarin hij het fenomeen "plastische chirurgie" uitlegt. Welke ingrepen worden het meest gevraagd? Welk lijden, welk gevoel van onbehagen schuilt achter deze bevlieging? Welke rol spelen de media?

PUB

e-gezondheid: Welke indicaties komen tegenwoordig het vaakst voor?

Dr. Daniel Benatar: Statistisch gezien is er op dit moment een erg belangrijke trend aan de gang van infiltratie (Botox of andere), peeling in alle mogelijke vormen (oppervlakkige, diepgaande) en laserbehandelingen. Puur heelkundige ingrepen "met het scalpel" blijven vooral voorbehouden voor heelkunde van de neus, gevolgd door borstcorrecties en liposuctie.

e-gezondheid: Waarom zoeken steeds meer mensen hun toevlucht tot plastische chirurgie? Omwille van een gevoel van onbehagen, een modegril, de druk van de media...?

Dr. Daniel Benatar: Deze drie beweringen kloppen helemaal. Eerst komen mensen op raadpleging omdat ze een fysieke onvolmaaktheid vaststellen en denken dat ze hun ontevredenheidsgevoel kunnen wegwerken door de onvolmaaktheid te laten verdwijnen. Zo zijn ze op zoek naar een vorm van geluk die ze niet helemaal beheersen. Anderen denken dat ze door hun imago te veranderen of hun lichaam eleganter te maken door middel van een heelkundige ingreep mogelijkheden zullen krijgen voor een baan, dat ze competitiever, jonger enz. zullen worden. Maar we mogen niet vergeten dat we allemaal onder druk staan van publiciteit en dat alle media een ware schoonheidsdictatuur opleggen. In al deze berichten zit de boodschap dat schoonheid en jeugd gekoppeld zijn aan competitiviteit, succes, liefde, seks enz.

Ze doen ons geloven dat welzijn en geluk bereikbaar zijn dankzij deze schoonheid en jeugd, de enige zaken waardoor we het in een bedrijf kunnen maken, in de liefde kunnen slagen en een spannender leven kunnen leiden.Het zijn vergissingen van de maatschappij die we hebben gecreëerd en waar we nu de gevolgen van dragen. Ze leggen veel te veel nadruk op uiterlijke waarden. Maar zodra het eerste contact met het uiterlijk voorbij is, zijn we gelukkig geneigd om meer aandacht te besteden aan de innerlijke waarden van een persoon. Vanaf dat moment realiseren we ons dat schoonheid geen noodzaak is. Uiteraard is mooi en jong zijn een voordeel, het helpt zowel op professioneel vlak als gevoelsmatig. Maar het is enkel van belang bij het eerste oppervlakkige contact. De menselijke intelligentie zorgt ervoor dat we vervolgens op zoek gaan naar oprechte en diepgaandere waarden.

Dr. Benatar heeft met andere woorden duidelijk willen maken dat "men niet mag veralgemenen. Plastische chirurgie is een uiterst persoonlijke zaak. Elk geval moet nauwkeurig worden geanalyseerd en voor elke persoon moet DE oplossing worden gezocht, en die bestaat soms uit heelkunde, soms uit psychotherapie. Soms moet men namelijk een psychiater of psycholoog aanraden en niet de optie van een heelkundige ingreep kiezen. Dat is de vraag die steeds moet worden gesteld: kan het probleem worden opgelost door heelkunde of is psychotherapie meer aangewezen? Moet men het scalpel in de hand nemen of eerder woorden gebruiken om het werkelijke probleem aan te pakken?"

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 29/04/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Esthetische chirurgie en het risico op zelfmoord Geüpdatet op 17/10/2006 - 00h00

Het verband tussen beiden kan verrassend lijken, maar het is wel reëel én aanzienlijk. Volgens een Canadese studie blijkt dat het aantal zelfmoorden bij vrouwen die esthetische chirurgie ondergingen voor een borstprothese 73% hoger is dan bij vrouwen...

Een mooi figuur: hoe afvallen op maat? Gepubliceerd op 28/04/2017 - 11h06

In schoonheid afvallen en uw figuur heel gericht herboetseren... het is een enorme uitdaging, maar de resultaten zijn er! U vindt in dit artikel een kleine handleiding om af te vallen, een fijnere lijn te krijgen en de rebelse zones aan te pakken.

Borstimplantaat: geen risico van borstkanker! Geüpdatet op 14/03/2006 - 00h00

Borstimplantaten die, bijvoorbeeld na borstkanker, bij plastische of herstellende ingrepen worden gebruikt, werden in ere hersteld nadat ze ervan beschuldigd werden bepaalde ziekten in de hand te werken. Er bleef wat twijfel bestaan over het risico v...

Ik heb wallen onder mijn ogen! Wat moet ik doen? Gepubliceerd op 25/05/2016 - 09h55

De kringen die gepaard gaan met wallen onder de ogen doen iemand er moe uitzien. Ze zijn niet echt esthetisch en mensen met zulke kringen gaan vaak op zoek naar oplossingen om ervan af te raken. Dr. Catherine De Goursac* legt uit welke mogelijkheden...

Meer artikels