PUBLICITÉ

Interview : Fietsers, draag een helm!

Gepubliceerd op 16/07/2002 - 00h00
-A +A

Waarom? e-gezondheid stelde de vraag aan Dr. Gérard Porte, arts in de Ronde van Frankrijk.

PUB

e-gezondheid: Zeer weinig fietsers dragen een helm. Waarom is fietsen zonder helm gevaarlijk?Dr. Gérard Porte: Fietsers kunnen gemakkelijk het slachtoffer worden van een val, want ze rijden slechts op twee wielen en ze gebruiken dezelfde wegen als moto's, auto's en vrachtwagens. Fietsers lopen dus voortdurend gevaar en schedeltraumata komen vrij frequent voor.e-gezondheid: Beroepsrenners daarentegen dragen steeds een helm. Hebt u als arts in de Ronde van Frankrijk een positief effect kunnen vaststellen op het aantal ernstige ongevallen in wedstrijden?Dr. Gérard Porte: Een helm zorgt voor een goede bescherming en vermindert zeer duidelijk de frequentie van schedeltraumata. Het volstaat de helm te onderzoeken na een zware val. Als de fietser of de renner geen helm zou hebben gedragen, zou hij rechtstreeks op zijn hoofd zijn gevallen.e-gezondheid: En personen die hun fiets enkel gebruiken om een krant te gaan halen of een boodschap te doen? Dr. Gérard Porte: Een ongeval kan zich altijd voordoen, vaak op het moment dat men er zich niet aan verwacht. Iedereen zou steeds een helm moeten dragen, ook voor korte verplaatsingen. Bij wielrenners is het trouwens bewezen dat er veel meer ernstige ongevallen gebeuren bij de training dan bij officiële wedstrijden en daarbij betreft het vaak schedeltraumata.

Gepubliceerd op 16/07/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Fietsers: opgelet! Geüpdatet op 02/09/2003 - 00h00

Ongevallen en valpartijen met de fiets veroorzaken vaak hersenletsels en schedeltrauma's. Beschermingshelmen bieden weliswaar geen optimale oplossing, maar zijn toch absoluut aan te raden.

Een helm: geen overbodige luxe! Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

"Als je het hoofd van een intellectueel afsnijdt, sterft hij", zo schrijft de Franse satyrische auteur Francois Cavanna treffend. En een wielrenner die op zijn hoofd valt, wat riskeert die zoal?

Aanbevelingen voor een geslaagde skivakantie Gepubliceerd op 02/02/2017 - 15h28

Een weekje skivakantie moet u niet improviseren, maar wel degelijk voorbereiden: reserveringen, bagage, uitrusting, maar ook en vooral een fysieke voorbereiding. En wanneer u ter bestemming aangekomen bent, moet u zich beslist houden aan drie belangr...

Meer artikels