PUBLICITÉ

Interview: en als we angst nu eens te lijf gingen met sport?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/10/2004 - 00h00
-A +A

Angststoornissen komen frequent voor, maar zijn nog altijd zeer slecht bekend, ook al veroorzaken ze heel wat leed bij de patiënt. De angstkliniek van de Universitaire Ziekenhuizen Sint-Lucas biedt een compleet nieuwe aanpak: een combinatie van sport en psychotherapie.

PUB

Angststoornissen worden zelden als zodanig gediagnosticeerd, om de eenvoudige reden dat ze zich vaak uiten als organische stoornissen: hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid, tetanie, misselijkheid,… Meestal vindt de dokter geen enkele afwijking en verklaart hij de patiënt gezond, wat zijn leed nog verhoogt. Om deze patiënten te helpen, richtten de Universitaire Ziekenhuizen Sint-Lucas de angstkliniek op. Deze kliniek biedt een originele aanpak: een combinatie van sport en psychotherapie. We hadden daarover een gesprek met prof. Luts en prof. Nielens, respectievelijk psychiater en sportarts in de angstkliniek.

e-gezondheid: Wat is momenteel de klassieke behandeling van angststoornissen?

Prof. Luts: Geneesmiddelen of psychotherapie.

e-gezondheid: Wat zijn de beperkingen van die klassieke aanpak?

Prof. Luts: Tranquillizers houden een zeer hoog risico in op fysieke en psychische verslaving, terwijl antidepressiva een grote kans op terugval inhouden als de behandeling wordt stopgezet. Psychotherapie is moeilijk bij extreme angst en levert bovendien pas na lange tijd resultaten op.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/10/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sint-janskruid, een mooie maar gevaarlijke bloem Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Het sint-janskruid (Hypericum perforatum), een mooie plant met gele bloemen, wordt vaak gebruikt als middel tegen depressie, met name door kankerpatiënten. Maar het sint-janskruid interfereert met andere geneesmiddelen, wat ernstige gevolgen kan hebb...

Sint-janskruid: doeltreffend, maar weinig gebruikt Gepubliceerd op 14/01/2014 - 15h26

In het Frans 'kruid met de duizend gaatjes' genoemd, is sint-janskruid een plant die haar doeltreffendheid reeds bewezen heeft in geval van lichte en matige depressies. In de praktijk wordt sint-janskruid echter weinig gebruikt in vergelijking met de...

Genezen met planten: uitkijken voor valstrikken Geüpdatet op 29/01/2008 - 00h00

Heel wat sporters verzorgen zich met fytotherapie, geneeskunde op basis van planten. Daar is in theorie niets mis mee, maar waakzaamheid is geboden omdat de fytotherapie niet aan dezelfde controle onderworpen wordt als klassieke geneesmiddelen.

Meer artikels