Angststoornissen komen frequent voor, maar zijn nog altijd zeer slecht bekend, ook al veroorzaken ze heel wat leed bij de patiënt. De angstkliniek van de Universitaire Ziekenhuizen Sint-Lucas biedt een compleet nieuwe aanpak: een combinatie van sport en psychotherapie.

- e-gezondheid: Wat is momenteel de klassieke behandeling van angststoornissen?
- e-gezondheid: Wat zijn de beperkingen van die klassieke aanpak?
- e-gezondheid: Vanwaar het idee om sport in te schakelen in de therapie?
- e-gezondheid: Bestaan er studies die het belang van sport bewijzen bij de behandeling van angststoornissen?
Angststoornissen worden zelden als zodanig gediagnosticeerd, om de eenvoudige reden dat ze zich vaak uiten als organische stoornissen: hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid, tetanie, misselijkheid, Meestal vindt de dokter geen enkele afwijking en verklaart hij de patiënt gezond, wat zijn leed nog verhoogt. Om deze patiënten te helpen, richtten de Universitaire Ziekenhuizen Sint-Lucas de angstkliniek op. Deze kliniek biedt een originele aanpak: een combinatie van sport en psychotherapie. We hadden daarover een gesprek met prof. Luts en prof. Nielens, respectievelijk psychiater en sportarts in de angstkliniek.
e-gezondheid: Wat is momenteel de klassieke behandeling van angststoornissen?
Prof. Luts: Geneesmiddelen of psychotherapie.
e-gezondheid: Wat zijn de beperkingen van die klassieke aanpak?
Prof. Luts: Tranquillizers houden een zeer hoog risico in op fysieke en psychische verslaving, terwijl antidepressiva een grote kans op terugval inhouden als de behandeling wordt stopgezet. Psychotherapie is moeilijk bij extreme angst en levert bovendien pas na lange tijd resultaten op.