PUBLICITÉ

Variaties in de seksuele ontwikkeling: wat weet u erover?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/12/2017 - 10h48
-A +A

De media besteden tegenwoordig veel aandacht aan begrippen als hermafrodisme, interseksualiteit en zo meer. Het gaat nochtans om een fenomeen dat van alle tijden is: mensen die geboren worden met geslachtsorganen die zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken hebben. De behandeling van die mensen is vandaag wel compleet veranderd.

PUB

Niet alledaagse seksuele ontwikkeling: honderden mogelijkheden

Er zijn honderden atypische seksuele ontwikkelingen, gaande van mensen met een genetisch mannelijk patroon (met X- en Y-chromosomen) maar vrouwelijke geslachtsorganen, tot het omgekeerde: mensen die op basis van hun genetisch materiaal vrouwen zijn, maar die mannelijke geslachtsorganen hebben. Tussen die twee uitersten zijn alle variaties mogelijk, met geslachtsorganen die kenmerken hebben van beide geslachten. Die ongebruikelijke ontwikkeling komt voor bij één op 250 geboortes als we er ook de lichtste gevallen bij rekenen, en bij één op 4500 geboortes als we alleen de zwaarste gevallen in beschouwing nemen. In België gaat het om ongeveer veertig geboortes per jaar.

 

Gedwongen normalisering en mishandeling

Tientallen jaren lang was het de prioriteit van de artsen om de mensen een geslacht te geven dat aan de norm beantwoordde, aan wat de maatschappij met andere woorden van een man of vrouw verwachtte. De ongebruikelijke geslachtsorganen werden toen heel vaak via een operatie gecorrigeerd, met alle risico’s die dat met zich meebrengt. Die operaties werden meestal heel vroeg uitgevoerd, en bijgevolg zonder de instemming van het kind. Dat was, toen het ouder werd, niet altijd gelukkig met het resultaat. Ofwel door de negatieve gevolgen van de operatie, of omdat het geslacht dat de persoon in kwestie ervoer niet overeenkwam met de sekse die hij bij de operatie had gekregen.

 

Een meer gematigde houding vandaag

Vandaag zijn de artsen veel voorzichtiger: meestal wordt bepaald om niet te opereren, tenzij de gezondheid of de ontwikkeling van het kind in gevaar is. Men wacht dus tot het kind ouder is en in staat is om een verklaring van vrijwillige toestemming te geven.

Een dergelijke houding is zeker beter dan wat in het verleden werd toegepast, vindt prof. Martine Cools, kinderendocrinoloog en specialist in atypische seksuele ontwikkelingen in het UZ Gent. Maar er zijn enkele punten die een probleem vormen. “Op dit moment bestaat er nog geen wetenschappelijke studie die ons informatie geeft over de langetermijnresultaten voor kinderen die langdurig met atypische seksuele kenmerken leven. We kunnen dus nog niet genoeg afstand nemen om het nieuwe beleid te beoordelen. Er zijn trouwens veel patiënten die zich heel graag zouden laten opereren en moeten wachten wegens nieuwe algemene afspraken. En ook als er geen heelkunde aan te pas komt, hebben die patiënten grote behoefte aan een goede begeleiding. Het is belangrijk dat de ouders aangesproken worden, dat er een medische en psychologische opvolging wordt georganiseerd, enz. Jammer genoeg wordt de behandeling niet of nauwelijks terugbetaald, terwijl dat bij de operatie zelf wel het geval is.” De patiënten krijgen vandaag dus zeker meer respect, maar in de praktijk worden ze wel een beetje aan hun lot overgelaten.

Initialement publié par Dr. Peter Mareen le 23/03/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/12/2017 - 10h48

Het is een echt kindje. Niemandsland tussen man en vrouw. Universiteit Gent 2004; nr 5: 10-12

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
De puberteit bij meisjes: weet u er echt alles over? Gepubliceerd op 30/09/2013 - 18h40

De puberteit is een verschijnsel waar we doorheen moeten, maar niet alle meisjes die ze doormaken aanvaarden ze even gemakkelijk. Er komen veranderingen die soms niet prettig zijn, terwijl andere waar ze lang naar hebben uitgekeken, minder snel komen...

Rode billetjes of luieruitslag Geüpdatet op 17/02/2004 - 00h00

De luier van uw baby verversen, is een handeling van elementaire hygiëne die de nodige zorg vereist. Het is de enige manier om huidirritatie te vermijden, want de huid van baby's is zeer kwetsbaar, temeer omdat hun billetjes voortdurend ingepakt zitt...

Meer artikels