Blog : " Blog van de redactie "
We hebben de neiging om internet, in het bijzonder Google, als een 'extern geheugen' te gebruiken. Is dat goed of slecht voor onze hersenen?

Internet, ons extern geheugen
Van de verjaardag van een familielid tot het crumblerecept, de inhoud van onze kasten en nog zoveel meer… We hebben dagelijks enorm veel informatie nodig. En met de beste wil van de wereld, is het zo goed als onmogelijk om ons alles te herinneren. Daarom doen we een beroep op externe geheugens: een agenda, een mama die al duizendmaal crumble gemaakt heeft en die het recept uit het hoofd kent, een boodschappenlijstje… Op de dag van vandaag is internet op heel wat gebieden het externe geheugen bij uitstek. U kijkt naar een serie op tv en ziet een acteur van wie u de naam vergeten bent… Een paar minuten en enkele klikjes later kent u het antwoord! Weet u niet meer met zekerheid welke ploeg het Belgische voetbalkampioenschap won het jaar dat u uw partner hebt ontmoet? Geen nood, Google weet wel raad…
Is internet slecht voor onze hersenen?
De bijna constante toegang tot al deze gegevens is uiteraard een enorm voordeel in deze moderne tijden. Maar is dat wel goed voor ons? Volgens een recente studie (1), verminderen onze mogelijkheden om iets te onthouden alleen al door het feit dat we weten dat die informatie binnenkort beschikbaar zal zijn op internet. Anderzijds zijn we beter in staat om te onthouden waar we die informatie kunnen vinden. Dit is wat de onderzoekers het Google-effect noemen: we vergeten de feiten, maar we zijn steeds beter in staat om ze terug te vinden… op voorwaarde dat we een internetverbinding hebben.