PUBLICITÉ

Intensere migraine bij overgewicht

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/10/2016 - 14h19
-A +A

Hebben zwaarlijvige mensen meer last van migraine dan anderen? Er bestaat in elk geval een relatie tussen overgewicht en migraine. Het lijkt erop dat overgewicht de frequentie van crises bij mensen die last hebben van migraine verhoogt.

PUB

Wat is dit verband tussen obesitas en migraine?

Deze studie had betrekking op een groep van meer dan 30.000 patiënten die regelmatig last hebben van migraine. We merken op dat meer dan 65% van deze groep vrouwen van gemiddeld 38 jaar waren.
De definitie van migraine die voor dit onderzoek werd gehanteerd, was erg klassiek: crises van kloppende, laterale pijn, soms gecombineerd met misselijkheid.
De gegevens over de frequentie en de intensiteit van de crises werden telefonisch bij alle patiënten nagevraagd.
Ten slotte werden de vrijwilligers naargelang hun Body Mass Index (BMI : gewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat) in vijf groepen ingedeeld:

  • BMI lager dan 18,5: mensen met ondergewicht
  • BMI tussen 18,5 en 24,9: mensen met normaal gewicht
  • BMI tussen 25 en 29,9: mensen met overgewicht
  • BMI tussen 30 en 34,9: obesitas
  • BMI hoger dan 35: pathologische obesitas

De frequentie van de migrainecrises stijgt met het overgewicht

De eerste vaststelling is dat mensen met overgewicht of obesitas niet vaker last hebben van migraine dan mensen met een normaal gewicht.

De frequentie van de crises stijgt wel met de BMI. In de groep mensen met een normaal gewicht vertoonde 4,4% 10 tot 15 migraine-aanvallen per maand. Bij de personen met overgewicht bedroeg dit percentage 5,8 en bij mensen met obesitas 13,6 en bij gevallen van pathologische obesitas was dit 20,7%.

Hoe hoger het gewicht is, hoe vaker er crises voorkomen bij mensen die last hebben van obesitas. Mensen met overgewicht lopen echter geen grotere kans om migraine te ontwikkelen.
Tot slot kunnen we aan de lijst factoren die migraineaanvallen veroorzaken (hormonale veranderingen, fel licht, lawaai, stress, emoties...) ook overgewicht en obesitas toevoegen. In de praktijk draagt gewichtsverlies dus bij tot het beperken van het aantal crises bij mensen die last hebben van migraine, wiens BMI hoger ligt dan normaal.
Dit is echter maar een deel van de oplossing. Er bestaan specifieke geneesmiddelen tegen migraine waar iedereen met migraine, ongeacht zijn gewicht, gebruik van moet maken. Praat erover met uw arts om een middel te vinden dat uw pijn verzacht.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 01/08/2006 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 12/10/2016 - 14h19
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwaarlijvigheid kan worden behandeld Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Zwaarlijvigheid is een ziekte en die moet worden behandeld. Eén op de drie Belgische volwassenen weegt te veel. Tegen het jaar 2030 zal het aantal obese Belgen verdubbeld zijn!

De tailleomtrek telt mee Gepubliceerd op 14/07/2008 - 00h00

Volgens een grootschalige Europese studie zijn het lichaamsgewicht, maar ook de tailleomtrek -die aangeeft waar het lichaamsvet zich bevindt- krachtige indicatoren voor het risico op vroegtijdig overlijden. Tekst en uitleg.

Meer artikels