PUBLICITÉ

Intense vermoeidheid: is het mononucleose (klierkoorts)?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/01/2014 - 17h01
-A +A

Mononucleose is een goedaardige aandoening die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barrvirus.

Vooral tieners en jonge volwassenen krijgen ermee te maken.

Een van de bekendste symptomen van deze ziekte is een onverklaarbare grote vermoeidheid, maar mononucleose kent ook nog andere symptomen.

PUB

Wat is mononucleose?

Mononucleose of klierkoorts wordt veroorzaakt door het Epstein-Barrvirus. Het virus vermeerdert zich in de lymfocyten (de witte bloedlichaampjes). Gelukkig gaat het om een onschuldige aandoening.

Het virus wordt overgedragen via speeksel (niezen, bestek delen, kussen enz.). Toch is mononucleose niet extreem besmettelijk. Kussen is een belangrijke risicofactor (door het lijfelijk contact). Daarom wordt mononucleose ook wel de kusjesziekte genoemd.

De ziekte duikt vooral op in de puberteit en bij jonge volwassenen. Maar een besmetting is op elke leeftijd mogelijk. De sterkte van de symptomen van mononucleose verschilt wel naargelang van de leeftijd.   

De symptomen van mononucleose bij jonge volwassenen

Het bekendste symptoom van mononucleose of klierkoorts is een onverklaarbare grote vermoeidheid.

 

Naast die grote vermoeidheid treden nog symptomen op die aan griep doen denken:

  • Keelpijn
  • Hoge koorts
  • Rillingen
  • Algemeen gevoel van misselijkheid
  • Stramme of pijnlijke spieren

Soms zijn er ook gezwollen klieren in de hals, soms ook in de liezen en de oksels.

De zieke klaagt over een ontstoken keel die het slikken bemoeilijkt (keelontsteking met rode keel).

In meer zeldzame gevallen is er sprake van huiduitslag, gezwollen en gelige ogen. Soms is ook de lever aangetast en is er gevaar voor hepatitis.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 30/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 06/01/2014 - 17h01

Le Manuel Merck, Editions Larousse. Centre Duke, Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine, Uitgeverij Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Klierkoorts is meer dan vermoeidheid Gepubliceerd op 11/01/2017 - 17h38

Een grote vermoeidheid bij de minste inspanning is één van de bekendste symptomen van klierkoorts of mononucleose. Toch hoeft u niet meteen aan de kusjesziekte te denken als uw puberzoon of -dochter vaak moe is. Met klierkoorts gaan immers ook andere...

Kinderen en keelpijn: wat te doen? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 15h10

Welk kind klaagt niet eens over keelpijn? Sommige kinderen hebben een gevoeligere keel dan andere, maar meestal is keelpijn een banale aandoening - zeker in deze periode van herfst en winter! Hoe weet u of uw kind keelpijn heeft? Welke ziektes kunnen...

Bronchiolitis bij baby's: tips Gepubliceerd op 25/01/2011 - 13h11

Elk jaar loopt bijna 30% van de kinderen onder twee jaar een bronchiolitis op. Wat valt er aan deze ziekte te doen? Wat zijn de symptomen , de risico's op overdracht en hoe moet u reageren?

Waterpokken en zona stammen af van hetzelfde virus Geüpdatet op 14/08/2015 - 11h16

Waterpokken is een van de klassieke kinderziektes. Het kleine broertje ervan dat vooral bij volwassenen voorkomt - zona of gordelroos - is minder bekend. Waterpokken en zona worden nochtans door een en hetzelfde virus veroorzaakt: het VZV of varicell...

Meer artikels