PUBLICITÉ

Intelligentie: niet alleen een kwestie van intellect

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/09/2003 - 00h00
-A +A

We kennen allemaal wel personen - volwassenen of kinderen - die bijzonder intelligent zijn, maar toch moeilijk een evenwicht vinden in hun studies, op het werk of in hun affectief of sociaal leven. De reden is eenvoudig: of mensen in diverse opzichten slagen in het leven, hangt niet alleen af van 'intellectuele' intelligentie. Ook 'emotionele' intelligentie speelt daarbij een belangrijke rol...

PUB

Wat is intelligentie?

Volgens Alfred Binet, een psycholoog uit begin 20ste eeuw die intelligentie kwantificeerde via meting van het intelligentiequotiënt (IQ-test), zou intelligentie het geheel zijn van de intellectuele capaciteiten die het "succes van een individu" kunnen voorspellen. Hoe hoger het IQ, hoe meer kans om te slagen in het leven, althans volgens die definitie. Om een extreem voorbeeld te nemen: helaas mislukken heel wat zogenaamd hoogbegaafde kinderen (die vaak al op heel jonge leeftijd een IQ hebben boven de 125) op school en zijn ze niet succesvoller (of zelfs minder succesvol!) als volwassene.

Intelligentie is ook een kwestie van emotie...

Geconfronteerd met die paradox gaven de psychologen uiteindelijk toe dat er een andere vorm van intelligentie bestaat, enkele jaren geleden "emotionele intelligentie" genoemd. Emotionele intelligentie zou onze slaagkansen in het leven veel sterker bepalen dan "intellectuele" intelligentie. In zijn recente boek "Guérir" stelt David Servan-Schreiber zelfs dat volgens sommige studies "succes voor minder dan 20 % bepaald wordt door het IQ (…). Er spelen voor 80 % andere factoren mee die belangrijker zijn dan abstracte en logische intelligentie." De Amerikaanse onderzoekers die dit nieuwe concept "emotionele intelligentie" hebben ontwikkeld, hebben op basis daarvan de notie EQ gedefinieerd.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Feldman, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/09/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Leer u wapenen tegen stress! Geüpdatet op 14/10/2008 - 00h00

Ieder van ons krijgt onvermijdelijk te maken met stresssituaties. Sommigen reageren daar beter op dan anderen. De enen worden ziek of hebben last van vreselijke innerlijke spanningen, anderen kunnen ermee omgaan en hun stress overwinnen. Wat doen ze...

Is mijn kind hoogbegaafd? Geüpdatet op 11/05/2015 - 10h22

Zo’n 2% van de bevolking in België is hoogbegaafd en heeft een aanzienlijk hoger IQ dan de rest van de bevolking. Die hoge intelligentie gaat gepaard met een heel specifieke manier van denken. Hoe is een hoogbegaafd kind te herkennen?

Meer artikels