PUBLICITÉ

Insulinepompen: van zeer groot nut bij diabetespatiënten

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 06/05/2002 - 00h00
-A +A

Insulinepompen zijn kleine toestellen die continu een bepaalde hoeveelheid insuline toedienen. Meerdere studies tonen aan dat ze de controle van de glycemie (bloedsuikerspiegel) verbeteren met een lagere dosis insuline. Insulinepompen worden enkel toegepast bij bepaalde patiënten: multipele insuline-injecties blijven per dag de standaardbehandeling.

PUB

Type 1 diabetes, vroeger insuline-afhankelijke diabetes genaamd, is een ziekte waarbij de insulineproducerende bètacellen van de alvleesklier (pancreas) worden vernietigd. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de suiker (glucose) in het bloed door de cellen kan worden opgenomen. Als er geen insuline is, blijft de glycemie abnormaal hoog, terwijl de organen zelf ondervoed zijn. Die diabetespatiënten moeten dus levenslang insuline krijgen, meestal in de vorm van injecties.

Een kwestie van evenwicht

Normaal wordt suiker enkel geleverd bij de maaltijden. Maar onze weefsels moeten continu en regelmatig worden gevoed. Daarom slaat de lever na de maaltijden suiker op om deze tussen de maaltijden af te geven, afhankelijk van de behoeften van het lichaam. Als insuline van buiten af wordt toegediend en niet meer door het lichaam zelf wordt geproduceerd, verlopen de twee processen, nl. afgifte van glucose door de lever en secretie van insuline, niet meer synchroon. Daarom worden de insuline-injecties overdag zo verdeeld dat de glycemiewaarden niet te sterk schommelen.

Continue voeding

Sinds kort zijn insulinepompen beschikbaar. Een insulinepomp heeft de vorm van een doosje dat een insulinereservoir bevat waarmee automatisch en continu kleine doses insuline kunnen worden toegediend. De insuline wordt met een kathetertje subcutaan toegediend. Een insulinepomp kan gemakkelijk worden meegedragen en biedt diabetespatiënten de mogelijkheid een bijna "normaal" leven te leiden.Vergelijkende studies hebben aangetoond dat een insulinepomp betere resultaten geeft dan herhaalde injecties, ook al worden die optimaal aangepast aan de patiënt. De glycemie is immers beter onder controle met een insulinepomp. Bovendien blijkt de patiënt dan minder insuline nodig te hebben.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 06/05/2002 - 00h00 Conrad S.C. et al. Journal of Pediatry 2002; 140: 235-240. Pickup J. British Medical Journal 2002; vol. 324: 705-708 (http://www.bmj.com/cgi/content/abridged/324/7339/705)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Type 2 diabetes: inhaleerbare insuline is doeltreffend Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Het evenwicht van de glycemie is essentieel in de behandeling van type 2 diabetes die niet insulineafhankelijk is. Als orale antidiabetica niet volstaan, kan het noodzakelijk zijn om een beroep te doen op subcutane injecties van insuline. Deze toedie...

Diabetes en insulinepomp: hoe en wat Gepubliceerd op 23/11/2012 - 11h08

Een insulinepomp dient continu insuline toe onder de huid en bootst op die manier de werking van de pancreas na. Met het apparaat kan ook tijdelijk extra insuline worden toegediend al naar gelang van de behoefte van de patiënt (maaltijd, lichamelijke...

De bijzonderheden van diabetes bij bejaarden Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Diabetes of suikerziekte is een metabole ziekte, waarvan de frequentie met de leeftijd toeneemt. Meer dan 10% van de 65-plussers lijdt aan type 2 diabetes, de frequentste vorm van suikerziekte. Deze ziekte heeft een zeer negatieve invloed op de leven...

Meer artikels