PUBLICITÉ

Insecticiden verstandig gebruiken

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/08/2009 - 00h00
-A +A

Sprays, elektrische verdampers, strips... al deze insecticiden worden alom gebruikt om ongewenste insecten te verjagen. Maar wees er voorzichtig mee, want ze zijn niet helemaal zonder gevaar. Hou u dus aan de gebruiksvoorschriften.

PUB

Insecticiden zijn nooit helemaal onschuldig


Het is niet altijd eenvoudig om ongewenste insecten en dan vooral muggen en andere stekende insecten weg te houden. U kunt daarvoor de traditionele insecticiden gebruiken. Die bestaan in drie vormen: sprays (tijdelijke bescherming), elektrische verdampers (langdurige bescherming) en strips.
De eerste twee producten verspreiden een stof die de insecten verdooft of doodt. De strips werken als een soort lokaas en trekken muggen aan. Deze laatste insecticide heeft een vrij geringe impact op de luchtkwaliteit.
De door de sprays en verdampers verstoven producten daarentegen kunnen gevolgen hebben voor de mens. De meeste producten zijn gemaakt op basis van pyrethrine, pyrethrinoïde, organofosfor en afgeleide producten van nicotine. Pyrethrines kunnen zoals bekend allergische reacties uitlokken bij mensen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van de pyrethrum-plant. De symptomen zijn huiduitslag, rinitis of astma. Azamethiphos, een bestanddeel van organofosfor, is dan weer toxisch - heel licht weliswaar - en kan leiden tot irritatie van het slijmvlies, wat dan weer kan leiden tot een overgevoeligheid voor allergene stoffen.
Het is dus belangrijk dat u bij het gebruik van insecticiden bepaalde voorzorgen neemt.

Gebruiksvoorschriften voor insecticiden


Bewaar al uw insecticiden buiten het bereik van kinderen.
Gebruik ze nooit als er kinderen in de buurt zijn.
Gebruik ze liefst ook niet als er zwangere vrouwen, astmalijders of mensen met een allergie in de buurt zijn. Mijd dan in ieder geval het gebruik van elektrische verdampers. Als u een spray gebruikt, verstuif die dan in de woning als ze er niet zijn en alleen in de kamers waar ze vermoedelijk niet zullen komen.
Spuit nooit een insecticide in de buurt van voedsel, keukengerei, de katten- of hondenbak, een aquarium, enz.
Hou u altijd aan de aanbevolen hoeveelheden. Als op de verpakking staat dat één stuifbeurt volstaat, spuit dan niet 2 of 3 keer of nog vaker.
Gebruik nooit een spray of verdamper in de buurt van een vlam of een warmtebron.
Bij contact met de huid moet u de huid overvloedig spoelen met water.
Bij inname van een insecticide moet u meteen het antigifcentrum bellen (www.poisoncentre.be of 070/245.245).
Probeer vooral de insecten buiten te houden die aangetrokken worden door voedsel. Voorzie deuren en ramen van een hor.
Gebruik bij voorkeur natuurlijke methoden: citroenkruid, vliegenmepper, kleefstrip…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/08/2009 - 00h00 Consumentenmagazine " 60 millions consommateurs ", juli-augustus 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Muggen bestrijden: kies uw wapens goed! Gepubliceerd op 15/06/2017 - 15h37

Het is zomer, de strijd tegen de muggen gaat weer van start. Als u die wilt winnen, moet u vooral weten welke wapens u moet kiezen. De synthetische insectenwerende middelen zijn misschien wel de meest betrouwbare, maar ze zijn ook schadelijk voor de...

Ecologisch gedrag: ik bestrijd insecten zonder insecticiden Geüpdatet op 15/06/2010 - 00h00

Zonder het beseffen, gebruiken we soms biociden in onze woning: shampoo tegen luizen, vlooienhalsband, spuitbus tegen muggen , mieren doosjes, rattengif, houtbeschermingsproducten, behanglijm, enz. Welnu, tegenover deze toxische producten , bestaan e...

Muggen... een ramp Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h43

Voor sommigen zijn muggen een nachtmerrie, anderen worden 's morgens wakker met pijnlijke muggenbeten. Met andere woorden, muggen verpesten ons leven.

Meer artikels