PUBLICITÉ

Insecticide, antimugproduct, muskietennet…: hoe beschermt u zich tegen muggen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/08/2013 - 11h32
-A +A

Elk jaar herhaalt de overheid haar aanbevelingen in verband met muggenbescherming.

Die aanbevelingen zijn vooral bestemd voor reizigers, gezien de bestaande gezondheidsrisico’s. Toch kunnen we er allemaal nuttige lessen uit trekken, kwestie van muggenbeten te vermijden…

Ziehier de aanbevelingen voor 2013.

PUB

Welk antimugproduct te gebruiken?

De belangrijkste preventiemaatregelen tegen muggenbeten zijn: lichte en bedekkende kleding dragen (lange mouwen, lange broek en gesloten schoenen), en een mugwerend product aanbrengen op ontblote huiddelen.

De producten die het “Institut de veille sanitaire” (InVS, Instituut voor Gezondheidsbewaking) aanbeveelt in haar richtlijnen 2013 voor reizigers, bevatten in diverse concentraties één van de volgende werkzame bestanddelen, die insecten weghouden zonder ze te doden. Aan u de keuze:

  • DEET (N, N-diëthyl-m-toluamide): Ultrathon®, Insect Ecran®, Moustidose®, Moustifluid®, Prebutix®.
  • IR3535 (N-acetyl-N-butyl-β-ethylalaninaat): Biovectrol®, Moustifluid®, Moustikologne®, Picsol®, Les botaniques insectes®, Vendome®, Cinq sur Cinq®, Prebutix®, Moustifluid®.
  • KBR3023 (Sec-butyl 2-carboxylaat (2-hydroxyethyl) piperidine-1 / Icaridine): Centaura®, Insect Ecran®, Moskito Guard®, Moustidose®, Moustikologne®.
  • PMDRBO (mengsel van cis- en trans-p-menthaan-3,8 diol): Mousticare®, Biovectrol naturel®.

Zonnecrème en antimugproducten
Wanneer u zonnecrème gebruikt, moet u minstens 20 minuten wachten om een antimugproduct aan te brengen. Smeer u altijd eerst in met de zonnecrème.

De beschermingsduur varieert van 4 tot 8 uur, afhankelijk van het soort werkzaam bestanddeel en de concentratie, en van de gebruiksvoorwaarden (transpiratie, omgevingstemperatuur en vochtigheidsgraad…).

Opgelet: niet alle producten – in het bijzonder die welke het meest werkzame bestanddelen bevatten – zijn geschikt voor jonge kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Vraag advies aan uw apotheker.

 

Andere beschermende maatregelen tegen muggen

U moet ook weten dat binnenshuis airconditioning het risico op muggenbeten vermindert en dat insecticiden in spuitbussen of elektrische dispensers een extra beschermingsmaatregel vormen. Buiten en in veranda’s kunnen rookslingers doeltreffend zijn.

Er bestaan nog andere oplossingen en strategieën tegen muggenbeten, al hebben ze hun doeltreffendheid nog niet bewezen:

  • Antimuggenarmbandjes.
  • Etherische oliën, waarvan de werkingsduur minder dan 20 minuten bedraagt.
  • Toestellen met ultrasonen, vitamine B1, homeopathie, elektrische vliegenmeppers, kleeflinten, kleefpapier en stickers zonder insecticide.

Opgelet: deze strategieën hebben hun nut nog niet bewezen en worden door de “Société de médecine des voyages” en de “Société française de parasitologie” afgeraden voor personen die naar tropische landen reizen, zoals duidelijk vermeld wordt in de aanbevelingen 2013 van het “Institut de veille sanitaire” (InVS) voor reizigers.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/08/2013 - 11h32
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Muggen... een ramp Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h43

Voor sommigen zijn muggen een nachtmerrie, anderen worden 's morgens wakker met pijnlijke muggenbeten. Met andere woorden, muggen verpesten ons leven.

Muggen bestrijden: kies uw wapens goed! Gepubliceerd op 15/06/2017 - 15h37

Het is zomer, de strijd tegen de muggen gaat weer van start. Als u die wilt winnen, moet u vooral weten welke wapens u moet kiezen. De synthetische insectenwerende middelen zijn misschien wel de meest betrouwbare, maar ze zijn ook schadelijk voor de...

Genetisch gewijzigde muggen tegen malaria! Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Door genetische manipulatie zou men de strijd kunnen aanbinden tegen muggen die malaria overdragen! Amerikaanse en Duitse onderzoekers zijn er inderdaad in geslaagd transgene muggen voort te brengen die de ziekte niet op de mens kunnen overdragen.

Meer artikels