PUBLICITÉ

Insectenbeten: het kan ook uw hond overkomen!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 31/08/2009 - 00h00
-A +A

Ook gezelschapsdieren kunnen last hebben van insectenbeten! Die insecten kunnen vliegende insecten zijn (bijen, wespen, muggen...), op de grond leven (mieren) of op planten of andere dieren (teken, vlooien). Ze wachten gewoon tot uw hond langskomt en slaan dan toe!

PUB

Uw hond en insectenbeten


Uw hond kan het jaar rond door insecten gestoken of gebeten worden, maar 's winters zijn er minder en uw huisvriend zit allicht ook meer buiten tussen het voorjaar en het najaar. In die periode moet u dan ook extra op uw hoede zijn.
De ernst van een insectenbeet hangt af van welk insect er gestoken heeft, van hoe sterk uw hond reageert op het speeksel van de boosdoener en van welke lichaamszone getroffen is.
Zo is een insectenbeet op de rug of op de buik vaak minder ernstig dan een beet op een poot - wat het stappen kan bemoeilijken - of, erger nog, een beet rond de muil of de keel, wat tot ademhalingsproblemen kan leiden!

Beten van vliegende insecten...


Wespen, bijen, horzels en muggen zijn in Europa overal te vinden en vormen vooral een probleem als uw hond ermee wil gaan spelen of ernaar hapt. Een insectenbeet op de huid kan pijnlijk zijn of felle jeuk veroorzaken en uw hond kan door het hevige likken nog een bijkomend letsel doen ontstaan. Algemene allergische reacties komen zelden voor, maar kijk er toch voor uit want ze zijn niet onschuldig. Als uw hond er na een insectenbeet bijvoorbeeld zwakjes bijloopt of moeizaam ademt, of als zijn huid over een groot oppervlak ontstoken is, moet u meteen naar een dierenarts. Die zal hem de gepaste medicatie geven.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 31/08/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Over insecten-, slangen- en spinnenbeten Geüpdatet op 08/08/2006 - 00h00

Dreigt u in uw vakantieoord last te krijgen van insecten en/of oog in oog te staan met slangen en/of spinnen , neem dan een gifzuiger mee in uw reisapotheek. Zo'n zuiger betekent niet dat u geen medische hulp moet zoeken bij een allergische reactie,...

Insectenbeten bij kinderen Gepubliceerd op 30/07/2015 - 10h41

Insectenbeten zijn voor niemand leuk, maar bij kleine kinderen baren ze vaak zorgen. Wat zijn de juiste reflexen en handelingen om het euvel te verhelpen en de gevolgen te beperken?

Hoornaarssteken: erg of niet? Gepubliceerd op 02/08/2012 - 13h38

Steken van hoornaars en andere insecten maken deel uit van de typische zomerkwaaltjes . De lastposten verschijnen te pas en te onpas op ons terras of tijdens een picknick of barbecue. Maar laat uw zomer er niet door vergallen! En denk erom: ze zijn b...

Meer artikels