PUBLICITÉ

Insectenbeten bij kinderen

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/07/2015 - 10h41
-A +A

Insectenbeten zijn voor niemand leuk, maar bij kleine kinderen baren ze vaak zorgen. Wat zijn de juiste reflexen en handelingen om het euvel te verhelpen en de gevolgen te beperken?

PUB

Wat moet u doen bij insectenbeten (wesp, bij, mug...)?

Als de insectenbeten niet talrijk zijn en de toestand van uw kind geen problemen geeft, is er niets ernstigs aan de hand en is paniek niet nodig. Neem uw tijd om rustig en correct te reageren.
In het tegenovergestelde geval volgt u beter de tips in de volgende paragraaf over "noodingrepen".

1. Blijf kalm en stel uw kind gerust.
2. Het is normaal dat er een lichte zwelling verschijnt op de plek van de beet en dat de huid rood kleurt.
3. Ga na of er niet meerdere beten zijn.
4. Controleer of de angel van het insect niet nog in de huid zit (vooral bij bijensteken). Haal er hem voorzichtig uit met een epileerpincet als dat zo is.
5. Ontsmet de beet.
6. Als het om een beet van een kwal gaat, maakt u de huid beter schoon met zeewater, maar wrijf zeker niet.
7. Leg op de gestoken zone een koud kompres of ijs in een doek of washandje.
8. Drenk het kompres in azijn in geval van een muggenbeet. Dat helpt de zwelling op de gestoken zone verminderen.
9. Geef uw kind paracetamol als het klaagt dat het pijn heeft.

Noodingrepen bij insectenbeten

Als de toestand van uw kind u echter ernstig lijkt (veel beten, kind is onwel, bewustzijnsverlies…), belt u het best meteen een ambulance of de brandweer op het nummer 112. In afwachting dat de hulpdiensten arriveren, legt u uw kind in een horizontale veiligheidshouding, het hoofd lichtjes naar achteren en zorg dat het vrij kan ademen.
Goed om te weten: de beten van bepaalde insecten kunnen een anafylactische shock veroorzaken, dat is een allergische reactie die mogelijk fataal kan zijn. De symptomen ervan zijn: ademhalingsproblemen, misselijkheid, braken en huiduitslag.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/07/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 30/07/2015 - 10h41

Het Franse Rode Kruis, "Le guide qui protège les enfants et les nourrissons".

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Insectenbeten: het kan ook uw hond overkomen! Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Ook gezelschapsdieren kunnen last hebben van insectenbeten ! Die insecten kunnen vliegende insecten zijn (bijen, wespen, muggen...), op de grond leven (mieren) of op planten of andere dieren (teken, vlooien). Ze wachten gewoon tot uw hond langskomt e...

Muggen... een ramp Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h43

Voor sommigen zijn muggen een nachtmerrie, anderen worden 's morgens wakker met pijnlijke muggenbeten. Met andere woorden, muggen verpesten ons leven.

Over insecten-, slangen- en spinnenbeten Geüpdatet op 08/08/2006 - 00h00

Dreigt u in uw vakantieoord last te krijgen van insecten en/of oog in oog te staan met slangen en/of spinnen , neem dan een gifzuiger mee in uw reisapotheek. Zo'n zuiger betekent niet dat u geen medische hulp moet zoeken bij een allergische reactie,...

Wat te doen terwijl u op de dierenarts wacht? Geüpdatet op 03/04/2007 - 00h00

Heeft uw hond een giftige stof binnengekregen of een ongelukje gehad? In afwachting dat de dierenarts er is, kunt u uw dier redden door bepaalde handelingen te verrichten of hem primaire medische hulp te verlenen. Maar er zijn ook dingen die u zeker...

Meer artikels