PUBLICITÉ

Insecten eten: goed voor de planeet en voor de gezondheid

Gepubliceerd door Caroline Hommez, gezondheidsjournaliste op 30/04/2015 - 17h08
-A +A

In 2050 zullen we op deze aardbol met negen miljard mensen zijn.  Een van de belangrijkste uitdagingen van de toekomstige generaties zal zijn om al die mensen eiwitrijk voedsel te verschaffen zonder de waterreservoirs en het ecosysteem te vernielen. Een van de oplossingen is insecten eten.

PUB

Zijn we allemaal klaar om insecten te eten?

Sommige verre landen, zoals Thailand en Mexico, maar ook bepaalde regio’s in Italië hebben een lange traditie van insecten eten. De andere Europese landen waren lange tijd afkerig van dit type voedsel; het werd als vreemd en weinig appetijtelijk beschouwd. Maar de tijden veranderen. Uit een Belgische studie van vorig jaar blijkt dat bijna 20% van de bevolking er klaar voor is om insecten te eten zoals rupsen, sprinkhanen, termieten en andere beestjes. Het profiel van deze nieuwe klasse van fijnproevers ? Hoofdzakelijk - vooral jonge - mannen die in de eerste plaats gemotiveerd worden door de milieuproblematiek.

Welke insecten kunnen we eten?

Meer dan 1.500 soorten insecten worden als eetbaar beschouwd, van sprinkhanen tot zijdevlinderrupsen. In België zijn tien soorten insecten voor menselijke consumptie toegelaten in de handel. Het aantal entomofagen of insecteneters neemt voortdurend toe. De insecten beginnen nu dus ook in de rekken van de grootwarenhuizen op te duiken, in de vorm van snoepjes, aperitiefhapjes, smeerpasta of burgers bijvoorbeeld.

Gepubliceerd door Caroline Hommez, gezondheidsjournaliste op 30/04/2015 - 17h08

Insecten op je bord: hoe veilig is het? FAVV, persbericht, 27 oktober 2014. Insects as the food of the future  : Locusts, grasshoppers, crickets, silk moth pupae, and beetle and moth larvae, Institute of Food Technologists, 2014. Profiling consumers who are ready to adopt insects as a meat, Wim Verbeke, Ghent University, 2014

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Inspanningsastma: opgepast! Gepubliceerd op 07/04/2014 - 12h29

Sommige mensen beginnen te hoesten tijdens het sporten, alsof ze allergisch zijn aan inspanningen. Dat klopt echter niet helemaal! Inspanningsastma is een vaak voorkomend probleem waarmee u rekening moet houden als u uw lichamelijke activiteiten wilt...

Meer artikels