PUBLICITÉ

Insecten en parasieten dragen ziekten over op honden en katten!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 15/05/2007 - 00h00
-A +A

Insecten en parasieten voeden zich niet alleen met het bloed van je hond of kat, zij dragen eveneens talrijke ziekten over op je huisdier. Een groot aantal van deze ziekten kan zelfs het leven van je kat of hond in gevaar brengen! Wees dus op je hoede, zeker indien je je huisdier meeneemt naar het buitenland.

PUB

Teken, overbrengers van talrijke parasieten

Wanneer teken zich nestelen in de vacht van je huisdier, mag je niet wachten met ze weg te nemen. In België, kunnen teken inderdaad de ziekte van Lyme overdragen. De symptomen ervan zijn koorts, neerslachtigheid, anorexie en mank lopen. Wees waakzaam: deze ziekte kan ook overgedragen worden op de mens!
In Frankrijk, zijn sommige teken overbrengers van piroplasmose. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de babesia-canis, een parasiet die zich ontwikkelt in de rode bloedlichaampjes en ze vervolgens vernietigt. Tijdens de volgende fase ontwikkelt zich bloedarmoede, anorexie en koorts. Bij de chronische vorm van de ziekte worden de achterste poten stijf, het dier krijgt diarree, alsook problemen met de zenuwen, de ogen, de huid en de ademhaling. In hetzelfde land, dragen andere teken de ehrlichia canis over, een parasiet die aneroxie, neerslachtigheid, stijfheid en ademhalingsproblemen veroorzaakt. De chronische aandoening kan leiden tot problemen met de nieren, de longen, de ogen en het zenuwstelsel. Er kan bovendien een tekort aan bloedplaatsjes ontstaan, wat dan weer bloedingen kan veroorzaken.

Luchtaanvallen

In het zuiden van Europa, in Azië, Afrika en Zuid-Amerika, kom je ook zandvliegjes tegen. Wanneer deze insectjes steken (zandvliegjes zijn eigenlijk muggen), dragen zij parasieten over op je hond (en eventueel, maar niet zo vaak, op je kat). Dirofilariose is een ziekte waarbij wormen in het hart en de longslagaders voorkomen. Veelvoorkomende symptomen zijn hoesten, een grote vermoeidheid en problemen met de ademhaling, de spijsvertering of het hart naargelang het geval.
Een steek van de zandvlieg kan ook leishmaniose overdragen op je hond. Deze ziekte is eveneens overdraagbaar op de mens! Na een incubatieperiode van drie maanden tot verschillende jaren, ontstaan er huidbeschadigingen, gewichtsverlies, lymfeklierzwelling, neusbloedingen, nierproblemen en bewegingsproblemen.
Deze twee ziekten, die dodelijk kunnen zijn, vereisen een specifieke medische behandeling. Om je hond te beschermen, bestaan er pipetjes die een muggenafstotend product bevatten. Die pipetjes worden tussen de schouderbladen op de huid leeg gedrukt.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 15/05/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vlooien zijn niet bang van de winter! Geüpdatet op 20/11/2007 - 00h00

De winter komt er aan en de temperaturen komen hoe langer hoe meer in de buurt van het vriespunt. Maar ook bij koud weer moet men waakzaam blijven voor honden, katten en de larven van vlooien die zich geduldig schuilhouden in huis.

Honden en katten: uitkijken voor vlooien en teken! Geüpdatet op 08/05/2007 - 00h00

In de lente en bij zachte temperaturen gaan vlooien en teken zich nog sneller voortplanten en is de kans groter dat ze uw hond of kat kiezen om zich te nestelen. Ze tasten niet alleen de vacht van het dier aan, ze kunnen ook bepaalde ziekten overdrag...

Meer artikels