PUBLICITÉ

Infraroodlamp: pijn behandelen met warmte

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 24/10/2014 - 14h46
-A +A

Infraroodlampen zijn makkelijk te krijgen in de handel.

Ze zouden veelbelovend zijn en onder meer voor diepe relaxatie zorgen en de bloedsomloop stimuleren.

Maar wat is er van aan?

PUB

Infrarood: een kwestie van temperatuur

Infraroodstralen zijn een deel van het zonlicht. Hun voornaamste effect is dat ze de temperatuur verhogen van de schepsels die ze bereiken. De warmte van de zonnestralen is afkomstig van dat infraroodlicht.

Een infraroodlamp werkt volgens hetzelfde principe. Ze verhoogt tijdelijk de temperatuur van de zone waarop ze gericht is.

Alle positieve effecten van de infraroodlampen zijn op dat vermogen terug te voeren.
Als de temperatuur stijgt, heeft dat namelijk gevolgen voor de werking van de verwarmde zone.

  • De bloedsomloop wordt erdoor gestimuleerd: de zone wordt dus beter doorbloed, de weefsels verspreiden zich beter, de afvalstoffen worden afgevoerd, enz.

  • De spieren ontspannen: verkramping en spanningen als gevolg van stress verdwijnen.

  • De huid ademt, waardoor de afvalstoffen ook weg kunnen.

Vergeleken met andere methodes zijn infraroodlampen vooral interessant omdat de temperatuur perfect gecontroleerd kan worden. U kunt een bepaalde huidzone dus heel zachtjes verwarmen.

Hoe doeltreffend is een infraroodlamp?

Bij infraroodlampen wordt een onderscheid gemaakt tussen twee types van toepassingen. Allebei zijn ze onderzocht.

1- Huidverzorging

In dit domein zijn de lampen niet bedoeld voor therapeutisch gebruik, maar gewoon ter verfraaiing. De huid die wordt blootgesteld aan het infraroodlicht zou erdoor jonger gaan lijken, rimpels zouden zelfs verminderen, enz. In de meeste gevallen wordt het licht gebruikt in combinatie met een andere behandeling, omdat het effect dan groter is.

2- Pijnbestrijding

De tweede belangrijke toepassing van infraroodlampen – relaxatie, ontspannen van de spieren en pijnverlichting - lijkt veelbelovend. Infraroodlampen worden bijvoorbeeld gebruikt door kinesisten ter bestrijding van fibromyalgie, polyartritis of spondylitis ankylosans (de ziekte van Bechterew), allemaal ziekten die chronische pijn meebrengen.
In meer dagelijkse toepassingen kan de warmte van infraroodlampen helpen om gespannen en dus pijnlijke spieren te ontspannen. Voor lichte pijn in de schouders na een hele dag achter de pc kan dat bijvoorbeeld zalig zijn!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 24/10/2014 - 14h46

Sowa, P. et al., Postepy Dermatol Alergol. Aug 2013; 30(4): 246–251. Merci à Marie Van Zuylen, kinésithéraeute à Wezembeek-Oppem.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Thalassotherapie, goed tegen rugpijn Geüpdatet op 23/10/2007 - 00h00

Thalassotherapieën zijn heel erg geschikt voor mensen met rugpijn. Het verwarmde zeewater heeft een weldoende invloed op de spieren en de gewrichten. Dat, in combinatie met gerichte kinesitherapie en de goede eigenschappen van de gebruikte algen, ver...

Hennatatoeage: kans op levenslange allergie! Gepubliceerd op 19/07/2011 - 10h07

Denk eerst goed na als u van plan bent een hennatatoeage te laten plaatsen. Een natuurlijke kleurstof? Niets is minder zeker! In de industrie wordt vaak een zeer courant product aan henna toegevoegd en dat product kan levenslange allergie veroorzaken...

Warmtekussens, hip, warm en pijnwerend! Geüpdatet op 27/01/2014 - 10h01

Denkt u bij het woord warmtekussen meteen aan een weinig glamoureuze bedkruik? Dan bent u niet mee met uw tijd! Er bestaan tegenwoordig hippe warmtepacks met leuke hoezen, die dit welnessvoorwerp terug in eer hebben hersteld. Pijn? Neem dan een warmt...

Meer artikels