PUBLICITÉ

Infertiliteit: nood aan hulp voor iedereen

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/07/2007 - 00h00
-A +A

Een team van Britse psychologen vroeg zich af of mannen die onvruchtbaar zijn, bijvoorbeeld door een verandering in het sperma, meer lijden dan mannen met een vrouw die steriel is. Nee, zo blijkt, maar in beide gevallen heeft het koppel nood aan hulp.

PUB

De 256 mannen die geselecteerd werden voor de psychologische studie, maakten deel uit van een infertiliteitprogramma. Ze waren gemiddeld 35 jaar oud en bijna acht jaar getrouwd. Ze beantwoordden een hoop vragen die peilden naar hun lichamelijke gezondheid, de morele steun en de psychologische en sociale stress. De vragen werden beantwoord voor het opstarten van de behandeling en na twaalf maanden behandeling wanneer de partner van de mannen nog altijd niet zwanger was. De mannen werden onderverdeeld in vier groepen: onverklaarde infertiliteit, infertiliteit van de vrouw, infertiliteit van de man en gemengde infertiliteit.

Het leed is hetzelfde

Men denkt vaak dat een man die niet in staat is om kinderen te krijgen, meer emotioneel leed doorstaat (schaamte, verminderde viriliteit, enz.) dan wanneer het zijn vrouw is die steriel is.
"Niet waar", zo zeggen de Britse psychologen. Zij stelden vast dat alle mannen op dezelfde manier lijden, tot welke van de vier groepen ze ook behoren.

Leed dat aandacht moet krijgen

De onderzoekers merken dat de sociale, huwelijkse en fysieke stress toenemen met de tijd, terwijl de mentale gezondheid er op achteruit gaat. Onvruchtbare koppels zoeken vooral steun in hun sociale omgeving, maar die steun is meestal niet van lange duur. De onderzoekers moedigden de koppels aan om zelf werk te maken van steun, en niet alleen van de steun van familie en vrienden. Ze raden de stellen aan om zich te concentreren op de partner, op de communicatie en wederzijdse steun. Ook online hulprogramma's en contact met andere koppels die hun verdriet delen kan de mentale gezondheid ten goede komen, zo klinkt het besluit.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/07/2007 - 00h00 'Male or female factor infertility - men suffer just the same', Abstract n° 216, ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) conference, 4 juli 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vader worden na chemotherapie, het kan! Geüpdatet op 11/03/2002 - 00h00

Mannen die chemotherapie krijgen voor kanker, zijn vaak steriel. Sommigen vormen echter nog functionele spermatozoa die kunnen worden afgenomen en gebruikt voor in vitro fertilisatie dankzij de ICSI-techniek.

Meer artikels