PUBLICITÉ

Infarct, CVA en kanker: spectaculaire daling van de sterftecijfers

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/11/2013 - 11h13
-A +A

Volgens het Gezondheidspanorama van 2013 van de OESO is het aantal sterfgevallen als gevolg van een hartinfarct de voorbije twintig jaar met 40 % gedaald en het aantal sterfgevallen door CVA met 50 %.

Het aantal sterfgevallen door kanker is met 15 % gedaald.

PUB

Aantal sterfgevallen door hartinfarct met 40 % gedaald

Cardiovasculaire ziektes zijn nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak in het merendeel van de 34 OESO-landen. In 2011 waren deze ziektes goed voor 33 % van het aantal sterfgevallen. Maar de mortaliteit is toch spectaculair gedaald. Voor hartaanvallen is er sinds 1990 een gemiddelde daling van 40 %. Het aantal sterfgevallen door CVA is gemiddeld met de helft gedaald.

Die daling is toe te schrijven aan de vooruitgang in de therapieën, maar ook aan de daling van het aantal rokers.

 

Mortaliteit door kanker met 15 % gedaald

Kanker is de op één na belangrijkste doodsoorzaak. Ook hier is er een daling van het aantal sterfgevallen. Ze is iets bescheidener en bedraagt gemiddeld bijna 15 %.

De beïnvloedbare risicofactoren zoals roken, obesitas, te weinig beweging, en overmatige blootstelling aan de zon liggen in 90 tot 95 % van de gevallen aan de basis van kanker. De daling van de mortaliteit door kanker zou zich dus kunnen doorzetten, en dankzij de screening en de therapieën zelfs nog kunnen versnellen.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/11/2013 - 11h13

http://www.oecd.org/fr/els/systemes-sante/Panorama-de-la-sant%C3%A9-2013.pdf.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Darmpoliepen: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 10/10/2014 - 12h53

Darmpoliepen zijn kleine gezwelletjes of uitwassen in de dikke darm . Meestal zijn ze onschuldig, maar niet altijd. Wat zijn de symptomen van darmpoliepen en welke complicaties kunnen er optreden?

Hoe recidieven van een beroerte voorkomen? Geüpdatet op 15/11/2001 - 00h00

Het risico op recidief (nieuwe aanval) van een beroerte is hoog: bijna 1 patiënt op 6 krijgt een nieuwe beroerte binnen 5 jaar na een eerste. Volgens een nieuwe studie is het mogelijk de kans op herseninfarct of -bloeding aanzienlijk te verminderen d...

Meer artikels