PUBLICITÉ

Inentingen voor volwassenen: vergeet uw vaccinaties niet te vernieuwen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/09/2016 - 15h13
-A +A

We denken er natuurlijk aan om onze kinderen te laten inenten.

Maar zodra we volwassen zijn, vergeten we gemakkelijk om onze eigen inentingen te vernieuwen. De inentingen die op volwassen leeftijd worden aangeraden, zijn nochtans niet onbelangrijk.

Ziektes zoals tetanus of difterie kunnen zware gevolgen hebben, ook bij kerngezonde mensen.


PUB

Noodzakelijke inentingen voor iedereen

Het vaccin waaraan we niet ontsnappen, ook niet op volwassen leeftijd volwassen, is het gecombineerde vaccin tegen kinderverlamming, tetanus en difterie. Er wordt aangeraden om de inentingen om de tien jaar te vernieuwen vanaf de leeftijd van 15 jaar. Het is belangrijk dat u zich daar aan houdt, want de ziektes waartegen de vaccins ons beschermen, zijn geen lachertje.

  • Kinderverlamming kan het centrale zenuwstelsel aantasten en ernstige verlamming veroorzaken. In België is het de enige ziekte waarvoor het vaccin voor iedereen verplicht is.
  • Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die in de grond zit. Het risico blijft dus permanent bestaan.  Zo’n 40 tot 50% van de mensen  die erdoor besmet raken,  sterven er vandaag nog aan.
  • Difterie is in onze contreien zeldzaam geworden dankzij de inentingen, maar het sterftecijfer is te vergelijken met dat van tetanus.

Noodzakelijke vaccins voor sommige beroepen

  • Het is zeer aan te bevelen dat personeel uit de gezondheidssector zich elke winter laat inenten tegen griep en het hepatitis B- virus. Het is in hun belang en in dat van de patiënten.
  • Varkens- en kippenkwekers (of ander gevogelte) zouden zich ook moeten laten inenten tegen griep.
  • Horecapersoneel kan zich eventueel wapenen tegen het hepatitis A-virus.
  • Mensen die met dieren werken (dierenartsen, jachtopzieners, enz.) hebben er alle baat bij om ingeënt te zijn tegen hondsdolheid.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/09/2013 - 09h25 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/09/2016 - 15h13
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vaccins tegen griep: vraag en antwoord Geüpdatet op 29/09/2009 - 00h00

De A H1N1 griep is volop op gang in ons land... Maar over de gewone seizoensgriep horen we amper, hoewel ze in België toch elk jaar tussen de 1000 en 2000 slachtoffers maakt. En ook die begint nu aan haar seizoen. Vaccineren is nog altijd de beste ma...

Zeven feiten over griep (die niemand ons verteld heeft) Gepubliceerd op 30/01/2017 - 12h43

Bent u goed geïnformeerd over de griep ? Er doen veel mythes de ronde over deze ziekte en over het griepvaccin. Als die de wereld uit zijn, kunnen we ons beter beschermen tegen het griepvirus . Dat kan via een inenting of door onze leefgewoonten bij...

VacciWEB: beter voorkomen dan genezen Geüpdatet op 06/02/2007 - 00h00

Uw vaccinatieboekje is niet alleen belangrijk voor uzelf, al bent u het die de prik moet krijgen! Wie zich laat vaccineren, neemt zijn verantwoordelijkheid op om zichzelf en de anderen te beschermen, en helpt mee om een ziekte uit te roeien. Vooral a...

Meer artikels