PUBLICITÉ

Inenting tegen hepatitis A en B: een contract voor het leven!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/05/2005 - 00h00
-A +A

Hepatitis A en B zijn ernstige leverziekten die zich blijven verspreiden en… dodelijke slachtoffers blijven maken! U kunt zich echter doeltreffend en blijvend beschermen door u te laten inenten.

PUB

Hepatitis A en B komen nog altijd voor in ons land. De ongeveer 70.000 Belgen die drager zijn van het hepatitis B-virus vormen immers een "besmettingsreservoir" waardoor de infectie zich verder kan verspreiden. In 2003 is het aantal gevallen van hepatitis A zelfs met 13 % gestegen in vergelijking met 2002. Meer dan 90 % van de Belgen beschouwt hepatitis als een ernstige aandoening, en 75 % is er zich van bewust dat iedereen de ziekte kan oplopen. Toch denkt één op de twee Belgen er niet aan om zich te laten inenten. Die tegenstrijdigheid zou te verklaren zijn doordat er bij het grote publiek nog altijd misvattingen leven over vaccinatie, en door de gebrekkige communicatie met de huisarts. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau IPSOS.

Ernstige...

Hepatitis A en B zijn leverziekten. Vandaag gaat het in 2 % van alle gevallen van hepatitis A om fulminante hepatitis die dodelijk kan zijn. Patiënten met hepatitis A zijn meestal drie maanden arbeidsongeschikt. Hepatitis B wordt in 10 % van de gevallen chronisch en evolueert naar levercirrose en leverkanker. Hepatitis B veroorzaakt jaarlijks wereldwijd meer dan één miljoen doden. Het hepatitis B-virus wordt overgedragen via bloed, speeksel en seksueel contact, het hepatitis A-virus onder meer door voedselinname.

... en besmettelijke ziekten

Iedereen kan hepatitis A oplopen. U hoeft daarvoor niet ver te reizen: ook in Italië en Noord-Afrika woedt het virus volop. Op die manier vormen zich "besmettingskringen" rond vakantiegangers en reizigers, een beetje zoals cirkels in het water. Hepatitis B is honderd keer besmettelijker dan aids. Elk jaar worden er op wereldvlak 20 miljoen nieuwe infecties vastgesteld.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/05/2005 - 00h00 Sensibiliseringscampagne voor vaccinatie tegen hepatitis A en B.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Offensief tegen hepatitis C Geüpdatet op 18/05/2004 - 00h00

Op 23 mei heeft de eerste Nationale Dag tegen hepatitis C plaats. Dit initiatief wil het grote publiek en de politici mobiliseren rond een ziekte die vier keer meer doden maakt dan aids.

Vaccincontrole: mijn bescherming ginder en... hier (1) Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

Een vaccin controle heeft een dubbele functie: ze beschermt ons tegen ziekten die we kunnen oplopen in het buitenland en wijst uit of we geen herhalings vaccins moeten krijgen tegen minder exotische aandoeningen. U raadpleegt daarvoor het best uw art...

Meer artikels