PUBLICITÉ

Indien u de pil neemt, vermindert uw risico op eierstokkanker

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/02/2016 - 11h38
-A +A

De anticonceptiepil beschermt tegen eierstokkanker, die zelden voorkomt, maar waarvan de vooruitzichten weinig rooskleurig zijn. Naar verluidt, zou de positieve invloed van de anticonceptiepil zich zelfs uitstrekken over meerdere decennia.

PUB

Gynaecologische controle noodzakelijk tegen eierstokkanker

De niet zo positieve vooruitzichten in geval van eierstokkanker hebben te maken met het feit dat de ziekte lange tijd asymptomatisch is en dus laat, vaak in een gevorderd stadium, wordt opgespoord. In deze omstandigheden is preventie enorm belangrijk. Een zeer regelmatige gynaecologische controle is dan ook aanbevolen.

Maak eveneens een afspraak met uw huisarts of gynaecoloog wanneer sommige (maar niet voor eierstokkanker specifieke) symptomen u verontrusten:

  • opgezwollen of opgespannen buik,
  • het gevoel dat een gewicht op uw buik rust,
  • bekken- of lage rugpijn,
  • dringend moeten plassen,
  • spijsverteringsproblemen,
  • gewichtsschommelingen,
  • menstruatieproblemen,
  • pijn bij het vrijen,
  • vermoeidheid,
  • enz.

Daar komt nog bij dat sommige vrouwen een hoger risicogehalte hebben dan andere vrouwen. Welbekende risicofactoren zijn: de leeftijd (vanaf 50 jaar), familiale antecedenten van eierstokkanker, maar ook van baarmoeder-, borst- en dikkedarmkanker, genetische aanleg betreffende dezelfde gen die in verband gebracht wordt met borstkanker, vroegtijdige menstruatie, late menopauze, voor de eerste keer zwanger zijn op latere leeftijd, geen kinderen gehad hebben en de hormoonbehandeling in de menopauze.

Een maatregel die beschermt tegen eierstokkanker: de anticonceptiepil

Hoewel allang geopperd, werd de beschermende rol van de anticonceptiepil bevestigd door een recent onderzoek.

Kan de pil, die massaal gebruikt wordt door jonge vrouwen, voordelen opleveren ten opzichte van een kanker die zich in de meeste gevallen pas na de menopauze manifesteert? Nu blijkt dat de anticonceptiepil beschermt tegen eierstokkanker, zelfs meer dan 30 jaar nadat vrouwen met de pil gestopt zijn.
Zowat 20.000 vrouwen getroffen door eierstokkanker (gemiddelde leeftijd bij de diagnose: 56 jaar) werden vergeleken met 87.000 gezonde vrouwen uit 21 verschillende landen. Uit het onderzoek blijkt dat hoe langer die vrouwen de anticonceptiepil genomen hebben, des te lager het risico op eierstokkanker was. Hoewel het beschermende effect van de pil de neiging heeft om geleidelijk af te nemen, toch blijft dat effect bestaan tot meer dan 30 jaar nadat men beslist heeft om met de pil te stoppen.

Is men minder dan 10 jaar geleden gestopt met de pil, dan daalt het risico op eierstokkanker met 29%. Tussen 10 en 20 jaar, is er een risicovermindering van 19%. De risicodaling bedraagt nog steeds 15% bij vrouwen die tussen 20 en 30 jaar geleden met de pil gestopt zijn.

Als men weet dat wereldwijd honderden miljoenen jonge vrouwen de pil nemen, dan kan men inschatten dat in de toekomst dankzij de pil het aantal eierstoktumoren jaarlijks met 30.000 zal dalen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/01/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/02/2016 - 11h38

The Lancet, 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De pil, verrassende positieve neveneffecten! Gepubliceerd op 23/09/2014 - 10h10

De resultaten van een grootschalig Brits onderzoek geven aan dat de pil behalve haar contraceptieve werking ook heel wat voordelen inhoudt voor de gebruiksters. Alles wijst erop dat de pil zelfs goed is voor de gezondheid ! Tekst en uitleg door dr. D...

Acht jaar aan de pil? Kies voor andere contraceptie Geüpdatet op 02/10/2007 - 00h00

Wordt de pil gelinkt aan risico's of aan voordelen ten opzichte van kanker ? Tot nu toe pleitten onderzoeken in het voordeel van een beschermend effect van de orale anticonceptie op kanker. Hoewel dit positief verband bevestigd blijft, is er toch een...

Meer artikels