PUBLICITÉ

Incontinentie: het taboe doorbreken

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 18/03/2002 - 00h00
-A +A

Incontinentie is een reëel probleem in onze maatschappij. Maar deze aandoening ligt nog in de taboesfeer en er lijkt weinig tegen te doen. Urineverlies komt voor bij ongeveer 1 vrouw op 6 en 1 man op 20 ouder dan 30 jaar. De frequentie neemt uiteraard toe met de leeftijd.

PUB

Om een beter inzicht te geven in urine-incontinentie, maar vooral om een aantal aanbevelingen te kunnen doen, heeft U-Control onlangs een zeer interessante handleiding gepubliceerd die het hele probleem uitlegt van A tot Z. We komen daar later nog op terug. "Bij vrouwen is dit probleem vooral te wijten aan een verzwakking van de bekkenbodemspieren. Alle omstandigheden die de bekkenbodem op de proef stellen, verhogen dus het risico op urineverlies: bevallingen, operaties aan de matrix, andere operaties in de onderbuik of hormonale veranderingen tijdens de menopauze.

Andere mogelijke oorzaken zijn: blaasinfectie, een vernauwing van de urinewegen, een verzakking van de blaas. Een verzakking is soms te wijten aan slechte mictiegewoonten: het wateren te lang uitstellen en daarna te hard persen is niet goed voor de blaas." (1)Klassiek worden drie types incontinentie onderscheiden:

  • Stress-incontinentie: deze treedt op bij het hoesten, niezen, lachen of tijdens een fysieke inspanning die gepaard gaat met een contractie van de buikspieren. Dit type urineverlies is hoofdzakelijk te wijten aan een verzwakking van de bekkenbodemspieren en komt voor bij vrouwen die bevallen zijn of een hysterectomie hebben ondergaan.
  • Urge-incontinentie: deze wordt gekenmerkt door een plotse en onweerstaanbare drang om te wateren. Dit komt doordat de blaasspier op ongecontroleerde wijze samentrekt. Er zijn verschillende oorzaken: urineweginfectie, vernauwing van de urinewegen. Maar soms is de oorzaak onduidelijk. Urge-Incontinentie komt frequent voor tijdens of na de menopauze.
  • Gemengde incontinentie: een mengvorm van inspannings- en urge-incontinentie.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 18/03/2002 - 00h00 http://www.sosincontinentie.org
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Inspanningsincontinentie, wat is het? Geüpdatet op 22/03/2011 - 09h48

Inspanningsincontinentie is ongewild urineverlies bij een inspanning zonder dat er enige behoefte is om te plassen. Het urineverlies wordt veroorzaakt door een verhoogde druk in de buikholte tijdens inspanningen als hoesten, tillen of een andere lich...

Incontinentie: ook bij mannen Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

De vorige weken hebben we het gehad over incontinentie, een probleem dat vooral voorkomt bij vrouwen. Maar ook mannen kunnen incontinent zijn. Het onderwerp is nog meer taboe bij mannen dan bij vrouwen, hoewel de oorzaken van incontinentie bij de man...

Meer artikels