PUBLICITÉ

Impotentie: een cardiovasculair alarmsignaal

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/08/2011 - 18h24
-A +A

Ondanks de nieuwe behandelingen durven heel wat mannen met erectieproblemen er nog altijd niet over te praten met hun arts. En dat terwijl achter erectiestoornissen (of impotentie) heel vaak een hart- en vaatziekte schuilgaat. Een uitstekende reden om open kaart te spelen tegenover uw dokter…

PUB

Erectiestoornissen en cardiovasculair risico

Erectiestoornissen zijn een echt gezondheidsprobleem dat de levenskwaliteit danig kan aantasten. Ze komen vrij frequent voor bij mannen boven de veertig en tasten de algemene, sociale en geestelijke gezondheid aan, maar ook het zelfbeeld. Alleen al dat bijkomende leed rechtvaardigt een medische behandeling. Een reden te meer om er zo vlug mogelijk over te praten met uw arts, want erectiestoornissen wijzen heel vaak op een cardiovasculair risico! Ze kunnen namelijk een echt alarmsignaal zijn voor onderliggende ziekten, vooral dan cardiovasculaire. Wie zijn erectiestoornissen laat behandelen, kan op die manier twee vliegen in een klap slaan en ook zijn eventuele onderliggende hart- en vaatziekte laten aanpakken. Van de meeste patiënten die een arts raadplegen wegens erectiestoornissen is aanvankelijk niet bekend dat ze een cardiovasculair risico lopen. Toch lopen deze mannen 38 % meer risico op hoge bloeddruk dan mannen zonder erectiestoornissen (1). Uit een vroegere studie blijkt dat 30 % van die patiënten een matig of hoog cardiovasculair risico loopt, 17 % hypertensie riskeert en 6 % vermoedelijk angina pectoris (2). Erectiestoornissen treden meestal op minstens drie maanden vóór de eerste symptomen van een hart- en vaatziekte verschijnen. Vandaar dat ze één van de eerste duidelijke klinische tekens vormen van een onderliggende vaataandoening.

Hoe kunnen we dit verschijnsel verklaren ?

De arteria cavernosa in de penis is een vaatslagader als de andere en kan dus verkalken. Bovendien behoort ze tot de nauwste slagaders van het lichaam en raakt ze dus sneller verstopt bij atherosclerose, met name bij hypertensie, te veel cholesterol, diabetes en roken. Conclusie: de behandeling heeft twee doelstellingen: de erectiestoornissen verhelpen en een eventuele onderliggende aandoening opsporen die dan tijdig kan worden behandeld, kwestie van latere complicaties te vermijden. Reden te meer om het probleem te bespreken met uw arts. In de praktijk is er bij erectiestoornissen dan ook altijd een cardiovasculaire check-up nodig: bloeddrukmeting, bepaling van het cholesterol- en triglyceridengehalte en de bloedsuikerspiegel, speuren naar cardiovasculaire familiale antecedenten en naar risicofactoren zoals roken en buikvet, enz. Omgekeerd is op zijn cardiovasculaire gezondheid letten (gezonde voeding en levensstijl en regelmatige check-up) een goede manier om erectieproblemen te voorkomen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 20/12/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/08/2011 - 18h24

Persbericht Lilly, 8 november 2005 ; (1) Sun P. et coll., J. Urol., 174 : 244-8, 2005 ; (2) Solomon H. et coll., Int. J. Clin. Practice, 57 (2) : 96-99, 2003.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ