PUBLICITÉ

Impact van keizersnede op de gezondheid van het kind

Gepubliceerd door Coline Wellemans, gezondheidsjournaliste op 09/11/2015 - 12h08
-A +A

Beïnvloedt een bevalling met keizersnede de gezondheidstoestand van het kind ? Het aantal studies erover neemt continu toe, maar de onderzoekers zitten niet op dezelfde lijn! Een stand van zaken.

PUB

Keizersnede: vermoedelijke effecten op lange termijn

De keizersnede is een medische ingreep die de artsen vandaag perfect onder de knie hebben, maar veel studies wijzen op de potentiële gevolgen van een keizersnede op de gezondheid van de kinderen - op lange of op minder lange termijn. Obesitas, allergieën en astma zijn de  drie fenomenen die het vaakst door de onderzoekers worden geregistreerd. «Maar het onderwerp blijft voor controverse zorgen. Over de langetermijneffecten van een bevalling met de keizersnede zijn er weinig kwalitatief hoogstaande studies. De patiënten moeten dan namelijk jarenlang gevolgd worden; in de tussentijd kunnen er andere factoren opduiken, waardoor de resultaten niet altijd eenduidig meer zijn», aldus dr. Nicolas Lefèvre, kinderarts en longspecialist in het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola.

Hoe zou een keizersnede de gezondheid van het kind kunnen beïnvloeden?

De verklaring moet gezocht worden in de darmmicrobiota, met andere woorden de darmflora of bacteriën die van nature in het spijsverteringskanaal aanwezig zijn. Waarom zijn die zo belangrijk? Tijdens een bevalling via vaginale weg (de natuurlijke weg) worden de darmen van de baby gekoloniseerd door de bacteriën die in de vagina van de moeder zitten. Dat kolonisatieproces is belangrijk. Het heeft een regulerend effect op het afweersysteem van de  baby. Bij een keizersnede worden de darmen van het kind ook gekoloniseerd, maar op een later tijdstip en door bacteriën die minder gunstig zijn voor het immunitair evenwicht. Dat is bijvoorbeeld het geval met de huidbacteriën. Een kind dat met de keizersnede geboren wordt, zal dus niet dezelfde darmflora of hetzelfde afweersysteem hebben als een kind dat  via vaginale weg geboren wordt.

Gepubliceerd door Coline Wellemans, gezondheidsjournaliste op 09/11/2015 - 12h08

Dr. Nicolas Lefèvre, kinderarts en longspecialist in het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola
Dr. Anne-Britt Johansson, neonatoloog in het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Keizersnede: wat zijn de risico’s voor het kind? Gepubliceerd op 10/12/2012 - 13h56

De beslissing om al dan niet over te gaan tot een keizersnede hangt af van verschillende elementen. De chirurg moet altijd de gezondheid van de moeder en het kind voor ogen houden . Maar welke risico’s loopt een kind dat via een keizersnede geboren w...

Keizersnede: minder kans op incontinentie Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

Urine-incontinentie is één van de meest voorkomende en meest hinderlijke complicaties na de bevalling. Bij een keizersnede ligt dit risico veel lager dan bij een natuurlijke bevalling.

Meer artikels