PUBLICITÉ

Ik word moe wakker... Wat doen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/02/2017 - 17h13
-A +A

Vermoeidheid bij het opstaan is niet normaal.

In dat geval moet u op zoek naar de oorzaak om komaf te maken met dit fenomeen en de juiste strategieën toe te passen.

Een kort overzicht van de mogelijke oorzaken van vermoeidheid bij het opstaan. 

PUB

’s Ochtends moe? Misschien schort er iets aan uw leefgewoonten?

Als u tijdelijk moe bent bij het opstaan, is er allicht iets mis met uw leefgewoonten. Misschien slaapt u te weinig of niet diep genoeg.

Te zware activiteiten of een te gejaagd leven zorgen er onvermijdelijk voor dat u overdag vermoeid bent en - zeker tijdelijk - meer slaap nodig hebt. Dat kan verklaren waarom u nog moe bent als u ’s ochtends opstaat.

Misschien hebt u een stresserende periode op uw werk en verklaart dat uw (in)slaapproblemen en/of het vroeg ontwaken ’s ochtends? In dat geval kunnen relaxatietechnieken helpen.

Neem in ieder geval uw leefgewoonten eens onder de loep en verbeter ze. Een volwassene heeft gemiddeld zeven uur slaap nodig, in goede omstandigheden (bed en matras, temperatuur, vochtigheidsgraad, geen licht- of geluidsbron enz.).

Hebt u trouwens wel het juiste slaapritueel? Mijd dus ophitsende activiteiten voor het slapengaan, werk niet op de pc in bed, doe geen dutje voor de televisie enz.

Opgelet ook voor verkeerde eetgewoonten (te rijkelijk en vet avondeten) die de vertering hinderen. Hetzelfde geldt voor alcohol. Het bevordert misschien wel het inslapen, maar het verstoort de slaapstructuur.

Ook hoesten ‘s nachts of snurken kan de slaap verstoren. Praat erover met uw huisarts (gastro-oesofagale reflux, slaapapneu enz.).

Regelmatige lichaamsbeweging zal uw slaap verbeteren en u ook psychisch en lichamelijk fitter doen voelen. Maar doe dat dan niet ‘s avonds!

Slotsom: als de ochtendlijke vermoeidheid tijdelijk is en ook te verklaren is, is het niet erg. Neem uw leefgewoonten even onder de loep, zodat u ze kunt verbeteren en u uw conditie terugvindt.

 

’s Ochtends moe? Misschien is het wel een depressie?

Een andere belangrijke oorzaak van vermoeidheid bij het opstaan is een depressie. Alleen is de vermoeidheid die al van ‘s ochtends wordt gevoeld niet tijdelijk, maar permanent en duurt ze al weken.

Als u met andere woorden elke dag moe wakker wordt, de hele week lang en dat weken op een rij, en als u daarnaast nog de typische symptomen van een depressie vertoont (zie hieronder), bestaat de kans dat u in een depressie zit en gaat u beter meteen naar de dokter.

Depressie is een echte ziekte die behandeld moet worden.

Dit zijn de symptomen van depressie (vaak elke dag en de hele dag aanwezig):

  • Triestheid.
  • Nergens meer plezier aan beleven, ook niet aan activiteiten die u anders leuk en interessant vond.
  • Negatief zelfbeeld, schuldgevoelens.
  • Slaapstoornissen.
  • Traagheid of - net andersom - gejaagdheid.
  • Geen eetlust en gewichtsverlies of - net andersom - meer eetlust en gewichtstoename.
  • Concentratieproblemen, besluiteloosheid.
  • Vermoeidheid, geen energie.
  • Zelfdodingsgedachten.

Systematisch moe wakker worden, elke dag opnieuw en wekenlang, is niet normaal. Als droefheid en een gebrek aan levensvreugde dat plaatje vervolledigen, is er mogelijk sprake van een depressie.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/12/2012 - 13h14 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/02/2017 - 17h13

Institut national de prévention et d’éducation pour la santé, http://www.info-depression.fr/.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe goed is uw slaap? Geüpdatet op 15/06/2009 - 00h00

Het is niet normaal dat we slecht slapen . Een slechte slaap kan wijzen op een gezondheidsprobleem of kan het risico op andere problemen vergroten. Slaapstoornissen verslechteren de levenskwaliteit en vergroten ook het risico op ongevallen. Genoeg re...

De slechte vermoeidheid Geüpdatet op 15/06/2007 - 00h00

Als we in een toestand van aanhoudende vermoeidheid raken, moeten we daar iets aan doen, want vermoeidheid die zonder aanwijsbare reden aansleept, is niet normaal. Het kan wijzen op een ziekte, zoals bloedarmoede, maar het kan ook het gevolg zijn van...

Meer artikels