PUBLICITÉ

Ik wil zwanger worden. Wat zijn de tekenen van de eisprong?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/07/2014 - 12h23
-A +A

Het moment van de eisprong – en vrouwen die zwanger willen worden kijken er erg naar uit – uit zich door verschillende types van signalen: een verhoogde lichaamstemperatuur, een verandering van het baarmoederslijm en ook lichamelijke tekenen.

Het herkennen van deze aanwijzingen voor een eisprong vergt oefening en grote waakzaamheid.

PUB

Bepaalde tekenen verraden het moment van de eisprong

Voor wie graag zwanger wil worden, kan het nuttig zijn om de symptomen voor een eisprong te herkennen.
Deze signalen kunnen aangeven wat de optimale periode is om te vrijen en kunnen uw kansen op een zwangerschap dus verhogen. Ter herinnering: de eisprong vindt 14 dagen vòòr aanvang van de maandstonden plaats. Vrouwen met een regelmatige cyclus kunnen dus de exacte dag van de eisprong uitrekenen.

Let wel: het is heel riskant om u te baseren op de symptomen voor een eisprong om een zwangerschap te voorkomen. Deze symptomen zijn heel subtiel.

Als u een ongewenste zwangerschap wilt voorkomen, maakt u beter gebruik van een voorbehoedsmiddel zoals de pil, het spiraaltje, het vrouwelijk condoom… U kiest ze volgens uw eigen voorkeur. Ze zijn heel efficiënt.

Teken van de eisprong: verhoogde lichaamstemperatuur

Op het moment dat de eisprong plaatsvindt, stijgt de lichaamstemperatuur (heel lichtjes, slechts met enkele tienden van een graad). Om die temperatuurstijging op te sporen moet u elke maand de temperatuurcurve maken. Daarvoor moet u elke dag op hetzelfde tijdstip uw temperatuur nemen, en wel ’s ochtends voor u opstaat. Voor de eisprong is ze lager dan 37°C (vaak 36,1°C tot 36,7°C), maar op het moment van de eisprong stijgt ze met enkele tienden van een graad en komt ze vaak boven de 37°C uit. De temperatuur blijft zo hoog tot aan het eind van de cyclus.

Voor iemand die het niet gewoon is, is het niet altijd makkelijk om die stijging vast te stellen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 28/11/2011 - 15h43 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 07/07/2014 - 12h23

Prof. René Frydman, "Attendre bébé", Uitgeverij Hachette.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zoek zelf uit wanneer u vruchtbaar bent Gepubliceerd op 31/03/2014 - 16h24

Iedereen weet hoe een kindje gemaakt wordt: een eitje en een spermatozoïde ontmoeten elkaar, waarna de bevruchting plaatsvindt. Die ontmoeting moet wel op een heel specifiek moment van de menstruatiecyclus gebeuren, namelijk op het moment van de eisp...

Hoe zwanger worden? Gepubliceerd op 29/01/2013 - 13h47

Wat zijn de factoren die de vruchtbaarheid verminderen? Hoe berekent u de periode waarin uw eisprong plaatsvindt? Aan welke tekenen kunt u maandelijks afleiden dat er een eitje vrijkomt? Allemaal dingen die u best vooraf weet als u graag zwanger wilt...

Meer artikels