PUBLICITÉ

'Ik wil absoluut dat geschenk!' Moet u tot elke prijs toegeven?

Geüpdatet door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/12/2013 - 17h04
-A +A

"Ik heb helemaal geen zin om hem dat videospelletje te geven dat hij vraagt voor zijn verjaardag.

Toch doe ik hem graag plezier." Ja of nee: wat wordt het?

Wat moet een "goede ouder" doen in zo'n geval?

PUB

Een geschenk om plezier te doen


Eerst en vooral moet een geschenk plezier doen aan diegene die het krijgt.
Dat spreekt vanzelf, maar wordt soms toch vergeten door ouders die in de eerste plaats aan een "educatief spel" of een "nuttig voorwerp" denken.

Een geschenk moet synoniem zijn van plezier, niet van werk in het vooruitzicht.

Toch mogen ouders niet redeneren in de zin van: "Als ik zijn leeftijd had, zou ik dat of dat graag hebben…. ". Elk kind heeft immers zijn eigen persoonlijkheid en verlangens, en die verschillen per definitie van de onze of van de verlangens die wij als kind koesterden.

Het geschenk voor zijn kind goed kiezen

De juiste vraag is dan ook: "Waarmee kan ik mijn kind echt plezier doen?"
De ideale oplossing is natuurlijk gedeeld plezier: het plezier van het geven en van het krijgen! Hebt u een hekel aan lawaai, dan zal het voor u een echte kwelling zijn om de batterij te kopen waarover zoonlief het heeft. Vandaar dat het een goed idee is om uw kind een verlanglijstje te laten maken. Het feit dat het zijn wensen kenbaar kan maken, is al een plezier op zich, en u hebt de keuze.… We hebben hier te maken met het goeie ouwe principe van het lijstje aan de kerstman, waarbij je verlangens kenbaar maken even belangrijk is als ze ingelost te zien!

Denk eraan dat u niet alleen een voorwerp aanbiedt, maar ook een leerproces.
Zo leert u uw kind grenzen stellen en maakt u duidelijk dat niet alles mogelijk is. Sommige geschenken zijn te duur, andere zijn niet geschikt voor zijn leeftijd, gevaarlijk of uit den boze voor u. En grenzen geven een kind een gevoel van veiligheid. Verder leert u het ook geduld oefenen.

Hoe sterker zijn verlangen naar een geschenk, hoe meer hoop en hoe groter het plezier als het dat geschenk uiteindelijk in handen heeft. U leert uw kind om datgene waarnaar het lang heeft uitgekeken, te waarderen en ervan te houden. Dat is een troef die het heel zijn leven van pas zal komen en het gelukkiger zal maken. U weet immers dat kinderen die meteen hun zin krijgen, niet meer waarderen wat ze hebben.

Op die manier geeft u uw kind nog ruimte om zijn verlangens te uiten. Sommige zullen niet vervuld worden, maar dat is nu eenmaal het leven! Dat neemt niet weg dat het wel met u kan spreken over zijn verlangens.

Uw 'nee' kan dus evenzeer een geschenk zijn als uw 'ja'!

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 23/12/2003 - 00h00 et mis à jour par Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 02/12/2013 - 17h04
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ