PUBLICITÉ

Ik voel geen enkel verlangen meer naar mijn partner...

Geüpdatet door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/05/2014 - 20h03
-A +A

'Ik heb nooit meer zin om te vrijen met mijn partner': het is een vaak gehoorde klacht bij vrouwen die een seksuoloog raadplegen.

Het verlangen bij deze vrouw is weg en zijn probeert te genezen. Haar verlangen terug te vinden.

Maar is haar verlangen werkelijk verdwenen? Valt er echt iets te genezen? Da's nog niet zo zeker!

PUB

Afwezigheid van het libido: een emotioneel probleemMyriam klaagt dat ze nooit meer zin heeft in seks.

"Ik blokkeer zelfs als mijn man me probeert te benaderen. Ik zet een stap achteruit, zeker als hij mijn borsten wil aanraken. En mijn geslachtsdelen mag hij al zeker niet betasten.
Ik zit met een seksueel probleem, terwijl mijn man een normale libido heeft en mijn reactie helemaal niet begrijpt. Temeer omdat het voordien prima ging tussen ons, ook seksueel."

Myriams echtgenoot bevestigt dat hij er niets meer van snapt. Hoe komt het toch dat zijn vrouw zo veranderd is?

De arts of de psycholoog zal zich terecht afvragen of de jonge vrouw geen seksuele trauma's heeft opgelopen, negatieve ervaringen die verankerd zijn in haar geheugen en de blokkage verklaren.

Afwezigheid van het libido: verlangen en wrok gaan niet samenDe verklaring is echter eenvoudiger: Myriam koestert een grote wrok tegen haar man.

Wrok is nu eenmaal niet te verzoenen met lust. De sterkste emotie van de twee wint het uiteindelijk: de lust als Myriam boos is op haar man voor iets kleins, de wrok als het probleem dieper zit.

In dit geval kan haar libido zich niet uiten omdat die verdrongen wordt door negatieve emoties. Ze is er wel, maar ze krijgt geen kans.

Wat kan de oorzaak zijn van een dergelijke wrok?

Er zijn tal van oorzaken:

  • Voor Myriam is het eenvoudig: ze werkt en heeft drie kleine kinderen. Haar man doet hetzelfde werk, maar steekt geen hand uit in het huishouden. Erger nog: hij klaagt geregeld omdat het eten nog niet klaar is. Ze voelt zich gevangen in een kooi en kan het gewoon niet meer aan.
  • Karen zit met hetzelfde probleem: ze is het moe dat haar schoonmoeder altijd voorgaat. Haar man eet elke middag bij zijn moeder en blijft ook tijdens de vakantie altijd dicht bij haar in de buurt.

  • Veerle is dan weer erg boos op de vader van haar kinderen. Ze leven al vijftien jaar samen, maar zijn nog altijd niet getrouwd omdat ze elk een andere religie hebben. Doordat hij weigert te trouwen, voelt ze zich zozeer afgewezen dat dit haar al haar libido ontneemt.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 16/08/2005 - 00h00 et mis à jour par Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 19/05/2014 - 20h03
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Verhoogt jaloezie de libido? Geüpdatet op 30/11/2004 - 00h00

Kathy heeft al meer dan een jaar geen zin meer om te vrijen. Het probleem begon bij de geboorte van haar eerste kind, en sindsdien is de zin nog niet teruggekeerd. De dag toen ze ontdekte dat haar man haar bedroog, stortte aanvankelijk haar wereld in...

Meer artikels