PUBLICITÉ

Ik verdraag geen lactose… Wat mag ik eten?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2011 - 08h31
-A +A

Echte lactose-intolerantie komt bij ons maar bij een kleine minderheid van de bevolking voor, maar melkproducten zijn vaak moeilijk te verteren en die vormen in onze samenleving een belangrijk onderdeel van de voeding. Daarom enkele tips…

PUB

Lactose-intolerantie : niet alle melkproducten laten vallen

Mensen die geen lactose verdragen, moeten inderdaad melk en producten waarin veel melk zit – ijs, koffie verkeerd en andere - uit hun voeding bannen. Maar de graad van lactose-intolerantie verschilt van de ene persoon tot de andere, en sommige melkproducten bevatten weinig tot heel weinig lactose. De meeste mensen met lactose-intolerantie kunnen elke dag zonder probleem een kleine hoeveelheid melkproducten verteren. Wees dus niet bang om wat te experimenteren met uw lactose-intolerantie. Enkele voorbeelden van melkproducten met weinig lactose:

  • Kaas, vooral harde soorten.

  • Yoghurt en andere producten op basis van gefermenteerde melk: de bacteriën in deze producten hebben de lactose al omgezet, waardoor deze laatste veel beter verdragen wordt.

  • De symptomen van lactose-intolerantie zijn over het algemeen minder ernstig als de melk bij de maaltijd wordt opgenomen, zeker als het om een vetrijke maaltijd gaat. U kunt dus gerust genieten van een gratin om nog een melkproduct extra te hebben, maar zonder te overdrijven natuurlijk.

 

Onthoud over lactose-intolerantie vooral dat alle dosissen die u in de loop van een dag inneemt, gecumuleerd worden. Let er in het begin dus op dat u maar één product met lactose neemt om te weten te komen of u het verdraagt of niet.

 

Hoe dek ik mijn calciumbehoefte als ik geen lactose verdraag?

Naast de melkproducten die u misschien kunt blijven eten, zijn er nog andere manieren om aan uw dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium te komen.

Om te beginnen bestaan er melkproducten waar de lactose op kunstmatige wijze is uitgehaald. Zo kun u de producten blijven eten die u gewend was –melk, room, yoghurt enz., maar dan zonder lactose. Het voordeel hier is dat u er helemaal niet bij hoeft na te denken en ze ook almaar makkelijker te vinden zijn in de grootwarenhuizen. Het nadeel ervan is dat ze duurder zijn dan de gewone producten.

Er bestaan ook vervangers voor melkproducten op basis van soja. Ook deze producten - melk, room, yoghurt en boter – zijn almaar makkelijker te krijgen. Het nadeel ervan is dat de smaak verschilt van wat we gewoon zijn… en dat soja vaak allergieën veroorzaakt.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2011 - 08h31
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe moet u omgaan met lactose-intolerantie? Geüpdatet op 06/12/2010 - 00h00

Lactose-intolerantie komt vrij veel voor en veroorzaakt hinderlijke symptomen zoals buikpijn, diarree, enz. Wat moet u doen als u geen lactose verdraagt? Wat mag u eten? Moet u bijvoorbeeld alle melkproducten schrappen?

U bent van uw melk? Geüpdatet op 14/09/2004 - 00h00

Heel wat volwassenen verteren moeilijk melk. Een echte melkallergie is vrij zeldzaam, lactose-intolerantie daarentegen komt vaker voor. Dat betekent echter niet dat u sowieso alle melkproducten moet mijden…

Meer artikels