PUBLICITÉ

Ik tuinier zonder pesticiden

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/05/2012 - 11h02
-A +A

Pesticiden zijn toxische chemische stoffen, die veel gebruikt worden om de gewassen te beschermen tegen insecten, schimmels en ander onkruid. Landbouwers gebruiken ze in overvloed in de velden, maar wij ook in onze eigen tuin...

Hoe kunnen we de huispesticiden vervangen en op natuurlijke wijze?

PUB

Een mooi grasperk zonder pesticiden, zonder mos en zonder wild gras

 

  • Wieden doet u best manueel (schoffel, onkruidmes...).

 

  • Tegen mos kunt u een scarificator gebruiken.

 

  • Verspreid geen zaadjes van ongewenste planten: maai deze planten af voordat ze in bloei staan of ten laatste wanneer ze bloeien.

 

  • Wanneer u uw grasperk inzaait, doet u er goed aan een aangepast soort gras te kiezen: let op de aard van de bodem, op de grondvochtigheid en ook op het gebruik van het grasperk (speelterrein, siertuin...).

 

  • Voorzie bodembedekkers op schaduwrijke en met mos bedekte plaatsen.

 

  • Verlucht de bodem om het vasthouden van het water en de luchtcirculatie te verbeteren (verstikking is bevorderlijk voor de woekering van mossen).

 

  • Wanneer u het gras maait op een hoogte van 5 à 10 cm, laat u best het gemaaide gras liggen.

 

 • Laat tijdens de herfst een bodemonderzoek doen. Extra kalk aan de tuin geven, kan nodig zijn om de zuurgraad te herstellen en om zodoende de groei van mossen en wild gras te beperken.

Mijn biologische groentetuin

 

  • Een laagje strooisel aanbrengen (organisch of kunststof) om de grond te bedekken, is onontbeerlijk om:
   - ongewenst gras (onkruid) te vermijden die de concurrentie zou kunnen aangaan met uw aanplantingen,
   - de vochtigheid te bewaren (1 laag strooisel = 2 x begieten),
   - de grond niet te laten wegspoelen, wat bevorderlijk is voor het biologisch leven in de bodem en om verzakkingen te vermijden.

 

  • Zoals voor uw grasperk, kan u bodembedekkers voorzien op schaduwrijke en met mos bedekte plaatsen.

 

  • Gebruik soorten die beter dan andere weerstaan aan de meest voorkomende ziekten: meeldauw, roest, krulziekte...

 

  • Gebruik groene bemesting, die speciaal bestemd is voor de groentetuin. Dit zijn planten die na het oogsten, de vrijgekomen grond snel zullen inpalmen, onderhouden en beschermen.

 

  • Composteer zelf uw afval. In ruil krijgt u natuurlijke, complete en gratis meststoffen, die bevorderlijk zijn voor de bodem. Dit zorgt tevens voor een vermindering van de hoeveelheid huishoudelijk afval met een derde.

 

  • Om u te ontdoen van schadelijke insecten, kan u schuilplaatsen voorzien voor de natuurlijke vijanden van die insecten. Denk aan lieveheersbeestjes, oorwormen, egels...

 

  • Voorzie ook bloemenhagen waar u nuttige dieren kunt verwelkomen en voederen (vogels, lieveheersbeestjes, loopkevers...) om zodoende ongewenste dieren en insecten uit uw tuin te houden.

 

 • Gebruik vallen en versperringen tegen schadelijke dieren (mollen- en slakkenvallen, anti-insectennet, beschermingsnet tegen vogels...).
Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 07/06/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/05/2012 - 11h02

Maison de la consommation et de l'environnement (Het Franse Huis van de consumptie en het milieu), http://www.mce-info.org/pesticides.php.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De tuin: een mooi gazon zonder pesticiden Gepubliceerd op 02/09/2014 - 11h07

Een tuin en een gazon onderhouden zonder gevaarlijke chemische producten te gebruiken, het kán! Er bestaan biologische producten en technieken die milieuvriendelijk zijn en die u en uw kinderen niet blootstellen aan giftige stoffen. Hoe bestrijdt u o...

Kunt u het gebruik van pesticiden in de tuin vermijden? Geüpdatet op 30/05/2011 - 14h40

Pesticiden zijn fytosanitaire producten, zoals fungiciden, herbiciden en insecticiden. Ze beschermen uiteraard onze tuinen in zekere mate tegen insecten en sommige ziekten en ze verdelgen onkruid, maar ze zijn ook giftig. In de mate van het mogelijke...

Een hypoallergene tuin in negen lessen Gepubliceerd op 06/08/2015 - 17h11

Door ons landschap te veranderen, hebben we een groot aantal allergene plantensoorten ingevoerd en nieuwe allergieën ontwikkeld. Maak in uw eigen tuin niet dezelfde fout: leg een hypoallergene tuin aan.

Pesticiden: mijd ze als de pest! Geüpdatet op 09/09/2003 - 00h00

Vliegen, mieren, bladluizen, schimmels, … : we spuiten er maar op los. Stop daarmee: er bestaan andere middelen dan pesticiden! Stel de juiste vragen om deze verre van onschuldige middelen te vermijden.

Meer artikels