Ik koop wel, ik koop niet... Tips van Paule Neyrat over levensmiddelen, december 2009

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 21/12/2009 - 00h00
-A +A

PUB

Dat koop ik niet:


Producten die palmolie bevatten. Ze zitten niet alleen boordevol verzadigde vetzuren, en die zijn heel slecht voor de bloedvaten, maar ze zijn ook nefast voor het milieu. In Indonesië en Maleisië worden constant nieuwe palmplantages aangelegd om palmolie te produceren. En voor al die plantages moet het tropische regenwoud verdwijnen. Daardoor wordt de biodiversiteit bedreigd, worden de orang-oetans uit hun natuurlijke habitat verjaagd (of gedood) en wordt de opwarming van het klimaat in de hand gewerkt. De ontbossing van deze landen zou overeenkomen met een jaarlijkse uitstoot van twee miljard ton broeikasgas. Meer dan de helft van de industriële producten bevat palmolie. Die wordt vaak verdoezeld met de term "plantaardige olie". Ik kijk voortaan dus naar de verpakking, want ook de consumenten moeten iets doen om de wanpraktijken te bestrijden en hun gezondheid in stand te houden.

Ik koop


Mijn groenten bij een voedselteam sinds er zo een in mijn buurt is. Zo heb ik elke week een mand met verse groenten en fruit van het seizoen die ook vaak biologisch gekweekt zijn (dat hangt af van de vereniging). Ze zijn veel lekkerder dan die uit de supermarkt en niet noodzakelijk duurder. Door dat te doen help ik ook een producent uit mijn streek die zo een tijdlang een deel van zijn inkomen veilig kan stellen. Zoekt u zo'n plaats voor groepsaankopen?

  • in Brussel: http://gasap.be/
  • in Wallonië: http://www.natpro.be

  • in Vlaanderen: http://www.voedselteams.be/

Dat koop ik niet:


Die smeerpatee van dat bekende merk die al jaren onheil sticht, ook al beweert de reclame dat ze goed is voor de gezondheid! Die caloriebom (530 calorieën voor 100 g) bevat 56 g koolhydraten, waarvan 55 g suiker, en 31 g vet afkomstig uit palmolie! Het lezen van de ingrediënten (opgesomd in volgorde van afnemend belang, zoals het reglement het voorschrijft) zou u meteen op andere gedachten moeten brengen als u ze tot dusver gekocht hebt: suiker, plantaardige olie, noten (13%), magere cacao (7,4%), magere melk in poedervorm (6,6%), lactoserum in poedervorm, emulgator (sojalecithine), aroma.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 21/12/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB