PUBLICITÉ

Ik heb te veel courgettes. Hoe verwerk ik ze?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diététicienne op 26/07/2012 - 13h07
-A +A

Het seizoen van de courgettes is al een paar weken bezig en het duurt nog de hele zomer lang! Staan ze ook bij bosjes in uw tuin? Of hebt u er te veel gekocht op de markt?

Enkele ideetjes om uw courgettes voor de volgende winter te bewaren of om ze meteen te gebruiken.


 

PUB

Courgettes invriezen

Snij de courgettes in blokjes of schijfjes of in de lengte doormidden en haal ze wat uit (om er later opgevulde courgettes van te maken). Schil ze wel niet. Leg ze op een schotel en laat ze bevriezen in de diepvriezer. Doe ze dan in diepvrieszakjes tot de winter eraan komt.

Als u ze meteen in zakken invriest, gaan ze plakken en kunt u ze moeilijk uiteenhalen als u ze wilt gebruiken. Maar zo in losse stukken kunt u ze gebruiken zonder dat u de hele inhoud moet ontdooien.

 

Invriezen als soep

Mix de courgettes samen met enkele blokjes smeltkaas (1 courgette = 1 kaasje), met mozzarella, of met verse geitenkaas. Giet alles in (goed gereinigde) melkflessen en leg ze in de diepvriezer.

Doe er geen zout in, dat kunt u doen als u de soep weer opwarmt.

 

Invriezen als gratin

Snij 2 kg courgettes in dikke schijfjes en stoof die 10 minuten in een beetje olijfolie. Doe ze in een schotel. Klop 2 eieren op met 40 cl melk en giet het mengsel erover. Bak 10 tot 15 minuten in de oven op 180°C. Verdeel de gratin daarna over aluminium bakjes en vries ze in.

Strooi er geraspte kaas over als u de gratin later opwarmt.

 

Invriezen als puree

Snij 1 of 2 kg courgettes in blokjes of schijfjes. Stoom ze gaar. Laat goed uitlekken in een zeef.

Hak de blaadjes van een bosje basilicum klein. Plet de courgettes met een pureestamper of ga er even door met de mixer. Doe het basilicum erbij, samen met een beetje room. Meng goed dooreen. Verdeel over potjes en vries in.

 

Bewaren als augurken

Snij 1 kg courgettes in grote blokjes. Leg ze in een schotel, bestrooi ze royaal met zout en laat ze de hele nacht in de koelkast uitlekken.

Doe ze ‘s anderendaags in een zeef zodat al het vocht kan weglopen.

Doe de blokjes dan in bokalen.

Breng 2 glazen azijn met een half glas water en 2 eetlepels suiker aan de kook. Giet over de courgettes en sluit de bokalen af.

 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diététicienne op 26/07/2012 - 13h07

(1) Dit recept komt uit het laatste boek van Julie Andrieu met als titel "Les insolites de Julie" (Ed. culinaires).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Op het menu: courgette Geüpdatet op 27/08/2002 - 00h00

Zoals de naam duidelijk aangeeft, behoort deze groente tot de gemakkelijk te kweken familie van de pompoenen (courges in het Frans). En hoewel "courge" in de Franse spreektaal ook "lomperik" betekent, is deze term enigszins toepasselijk op de courget...

Evenwichtige afslankmenu's van juni - n°12 Geüpdatet op 24/06/2008 - 00h00

Deze week staan er enkele verfijnde recepten op het menu: rosbief met gekonfijte sjalotjes en koude soep van courgettes met gebakken asperges. Alle gerechten zijn licht want bereid met weinig vet, en ze zijn helemaal niet moeilijk om klaar te maken....

Meer artikels