PUBLICITÉ

Au, ik heb spierkrampen! Wat gebeurt er?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/12/2016 - 11h42
-A +A

Iedereen heeft wel eens last van krampen. Maar wat gaat er precies schuil achter zo'n plotselinge, onwillekeurige en erg pijnlijke spiersamentrekking?

PUB

Wat zijn spierkrampen precies?

Krampen komen veel voor en toch is er maar weinig over bekend. We weten dat een kramp een sterke samentrekking van een spier is die plots optreedt en gepaard gaat met felle pijn. Krampen komen vaak voor tijdens het sporten en kunnen erg hinderlijk zijn voor de sporter. Vaak moet die zijn activiteit zelfs staken. Maar er zijn andere periodes waarin krampen gemakkelijk voorkomen, zoals de zwangerschap. En nog vaker treden krampen op zonder enige aanwijsbare reden.
Voor krampen die optreden tijdens een inspanning is de bloedsomloop verantwoordelijk. De belaste spier krijgt dan niet zoveel bloed als ze eigenlijk nodig heeft. Maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken. Zo kan een verstoorde stofwisseling (tekort aan kalk, kalium of magnesium) een negatieve invloed hebben op de chemische processen die zich tijdens de inspanning in de spier voltrekken. Maar het fijne van de mechanismen van een kramp weten we nog niet. Gelukkig hebben sporters gaandeweg enkele middeltjes ontdekt om krampen te voorkomen:

Hoe kunnen we krampen voorkomen?

  • Warm u goed op vóór de inspanning. Neem minstens een kwartier de tijd om al uw spieren op te warmen voor u aan een sportsessie begint. Uw spieren zullen beter voorbereid zijn en het sporten zelf zal ook beter gaan.
     
  • Drink genoeg vóór en tijdens de inspanning. Te weinig vocht in het lichaam is een van de belangrijkste risicofactoren van krampen. Drink dus veel voor de inspanning en zoveel als u zelf nodig vindt tijdens de inspanning.
     
  • Eet genoeg fruit en groenten, ongeacht de periode van het jaar. Dat is de beste manier om genoeg kalk, magnesium en kalium binnen te krijgen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/06/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/12/2016 - 11h42
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Krampen: wat gaat erachter schuil? Gepubliceerd op 16/02/2016 - 16h05

Krampen zijn een banaal symptoom en kunnen door diverse omstandigheden worden uitgelokt, van zwangerschap tot dehydratatie. Maar er bestaan ook zogeheten diffuse krampen , krampen die moeilijk te lokaliseren zijn, en daar gaat vaak een heuse patholog...

Sport in de zomer: acht tips Gepubliceerd op 07/07/2015 - 14h41

Te warm om te sporten? Helemaal niet! Het volstaat om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. Wij geven u alvast de belangrijkste regels op een rijtje om te kunnen genieten van de weldaad van lichaamsbeweging. En om uw conditie op peil te houden!

Meer artikels