PUBLICITÉ

Ik heb pijn in de onderbuik! Is dat erg, dokter?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/02/2017 - 11h01
-A +A

Buikpijn is een symptoom dat bij vrouwen zeer vaak voorkomt en dat talrijke aandoeningen aan het licht kan brengen, de een onschuldig, de ander ernstiger. Wat kunnen de belangrijkste oorzaken zijn van pijn in de onderbuik?

Wie een aanhoudende pijn in de onderbuik voelt, moet zeker een arts raadplegen om de oorzaak van het probleem met zekerheid te identificeren.

PUB

Pijnlijke regels, regels die uitblijven


Elke maand een pijnlijke menstruatie en daarbij ook nog pijn tijdens het vrijen, dat is echt niet meer normaal. Het kan gaan om endometriose. Raadpleeg een gynaecoloog om deze mogelijkheid uit te sluiten.

Als u pijn hebt in de onderbuik wanneer de menstruatie uitblijft, dan moet u snel naar uw gynaecoloog. Het kan gaan om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een miskraam.

Een zeer hevige pijn zoals een dolksteek kan wijzen op peritonitis (perforatie van een deel van de darm). Dit is een spoedgeval!

Buikpijn die gepaard gaat met koorts kan een aanwijzing zijn van salpingitis (een ontsteking van de eileiders). Om deze mogelijkheid uit te sluiten, moet zo snel mogelijk een arts geraadpleegd worden.

Een pijnlijk gevoel, dat gepaard gaat met een branderig gevoel bij het plassen en met koorts, kan wijzen op een mogelijke ontsteking van het urinestelsel die aan het verergeren is.

Een niersteen in de urinewegen kan gepaard gaan met intense pijn in de rug of in de zij. De pijn kan uitstralen naar de onderbuik, en bij de mannen zelfs tot in de teelballen. Het gaat in dit geval om een nierkoliek, een felle kramp. De pijn kan zo erg zijn dat de persoon in kwestie zelfs moet braken.

Intense pijn


Intense pijn aan de rechterkant van de onderbuik kan een aanwijzing zijn van appendicitis. Met of zonder koorts, kan de pijn gepaard gaan met braken. Dit is een spoedgeval.

Een eierstokcyste of eierstokkanker zijn ook aandoeningen die kunnen leiden tot hevige pijn in de onderbuik.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/02/2017 - 11h01
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Pijn in de onderbuik? Raadpleeg een arts! Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h20

Pijn in het bekken of de onderbuik komt vaak voor en de meeste vrouwen kunnen erover meespreken. Deze pijn kan acuut of chronisch zijn. De oorzaken zijn uiteenlopend en moeten mensen ertoe aanzetten een arts te raadplegen.

Zeg me hoe u hoest, ik zal u vertellen waarom u hoest Gepubliceerd op 16/02/2016 - 15h58

Op welke manier hoest u? Deze vraag is zeer belangrijk, net als de elementen die in het antwoord aan het licht zullen komen. Er zijn inderdaad verschillende soorten hoest. De eigenschappen ervan bezorgen ons aanwijzingen om de oorzaken van de hoest t...

Dokter, ik heb vaak pijn in de onderrug Gepubliceerd op 01/10/2012 - 12h35

Pijn in de lage rug of lumbago is een veel voorkomende kwaal door aantasting van de ruggenwervels. Meestal is pijn in de onderrug onschadelijk en verdwijnen de klachten na enkele weken vanzelf. Maar soms gaat de pijn niet weg. Hoe komt dat? Wat zijn...

Meer artikels